Veliko vijeće HSLS-a o predsjedničkim izborima

Veliko vijeće HSLSa na današnjoj je sjednici, uz ostalo, raspravljalo o predstojećim izborima za predsjednika Republike, a kako se doznaje, prevladalo je mišljenje da HSLS ne treba dati podršku kandidaturi Stjepana Mesića, jer je on na prošlim predsjedničkim izborima bio protukandidat tadašnjem predsjedniku HSLSa Draženu Budiši.

Kako se doznaje, predsjednik stranke Ivan Čehok je na zatvorenom dijelu sjednice rekao da na nedavnom sastanku s predsjednikom Mesićem, na kojem su bili i potpredsjednici stranke Đurđa Adlešić i Hrvoje Vojković, nije bilo riječi o potpori Mesićevoj kandidaturi, kao što se tvrdi u dijelu stranke, a o čemu su jučer izvijestili i mediji.

Dio članova Vijeća smatra da bi HSLS trebao imati vlastitog predsjedničkog kandidata, a većina ih sumnja da će se ostvariti najave o još jednoj kandidaturi Dražena Budiše, doznaje se u stranci.

Neslužbeno se doznaje i da je Čehok na sjednici oštro upozorio vodstvo zadarskog ogranka HSLS-a zbog pokušaja opstrukcije rada povjerenika za Zadar, kojega je Čehok imenovao nakon što je ogranak napustilo 60-ak članova. Čehok je zadarskim HSLS-ovcima navodno poručio kako njime ne mogu manipulirati, upozoravajući da će raspustiti svaki ogranak koji mu pokuša osporiti predsjedničke ovlasti.

Vijeće je, po neslužbenim informacijama, zaključkom obvezalo sve ogranke da do 1. rujna utvrde liste kandidata za predstojeće lokalne izbore, a u ograncima koji to ne uspiju intervenirat će stranačka središnjica.

Na prvom, za javnost otvorenom dijelu sjednice, Vijeće je saslušalo Čehokov izvještaj o radu stranke od prošle sjednice Vijeća, održane u veljači.

Čehok je izvijestio da je stranka, nakon neočekivano niskog rezultata na parlamentarnim izborima u studenom prošle godine, relativno mirno prošla kroz poslijeizborno razdoblje.

"Osjetili smo manje potrese, bilo je napuklina, ali ne i ozbiljnih pukotina", kazao je Čehok.

Rekao je i da je HSLS popunio svoju kvotu u izvršnoj vlasti, a s popunama mjesta u nadzornim i upravnim odborima državnih tvrtki, smatra, ne treba žuriti na uštrb kvalitete kadra.

Dio izvješća posvetio je i procesu uključenja Hrvatske u europske integracije, ocjenivši da Hrvatska po tom pitanju još uvijek nema jasnu strategiju.

"Bojim se da još ne znamo što želimo i kako ćemo to ostvariti", rekao je.

Govoreći o gospodarskim projektima, Čehok je pogrešnom ocijenio namjeru Vlade da osnuje 400 poduzetničkih zona, kojih bi, smatra, u svakoj županiji trebalo biti najviše dvije.

Najavio je da će HSLS idući tjedan u saborsku proceduru uputiti tri nova zakonska prijedloga - o gospodarskom razvitku, o ulaganjima i slobodnim zonama, te o sudskom registru.

(Hina) xibob yln

Pročitajte više