Veliko zanimanje svjetskih medija za predsjedničke izbore u RH

NJEMAČKI mediji u ponedjeljak uglavnom su opširnim agencijskim izvješćima popratili ishod drugog kruga predsjedničkih izbora u Hrvatskoj.

Pobjedu Stjepana Mesića nad kandidatkinjom vladajućeg HDZ-a Jadrankom Kosor, njemački mediji okarakterizirali su kao udarac za vladajuću koaliciju premijera Ive Sanadera koji se nadao da će pobjedom na predsjedničkim izborima HDZ "preuzeti sve važne političke položaje u zemlji", piše dnevnik "Sueddeutsche Zeitung".

List dodaje da je Mesić u predizbornoj kampanji isticao svoju ulogu u izlasku Hrvatske iz međunarodne izolacije dok je Kosor igrala na kartu domoljublja. Dnevnik međutim zaključuje da se politički ciljevi oba kandidata, a to su ulazak Hrvatske u Europsku uniju, dobri odnosi sa SAD-om te suradnja s Haškim tribunalom, previše ne razlikuju.

I "Spiegel Online" i dnevnik "Die Welt" ističu da je osnovno Mesićevo obećanje biračima za novi petogodišnji mandat ulazak Hrvatske u Europsku uniju a oba medija navode da je to planirano za 2009.

"Frankfurter Allgemiene Zeitung" navodi da je Mesić političar koji "polarizira svoj narod" jer je za jedne "političar starog komunističkog kova" a za druge proeuropski političar koji je jedini u stanju svoju zemlju izvući iz izolacije. List međutim navodi da hrvatski Ustav predsjedniku ne daje puno prostora za djelovanje.

"Die Welt" zaključuje da je Mesić "srca svojih sugrađana" osvojio prije svega "nekompliciranom i duhovitom prirodom".

Laka pobjeda Mesića

Ostali svjetski mediji slažu se u ponedjeljak da je aktualni predsjednik Hrvatske Stipe Mesić u nedjelju "lako" osvojio još jedan mandat tijekom kojeg će taj "prozapadni" političar svoju zemlju uvesti u Europsku uniju.

"Prozapadni predsjednik" je sa 66 posto osvojenih glasova "lako" došao do pobjede u drugome krugu, a u prvome mu je tek malo nedostajalo za pobjedu, javlja tv Euronews.

"Laku pobjedu" ističe i britanski BBC podsjećajući da je Mesićeva protukandidatkinja Jadranka Kosor iz vladajuće stranke desnog centra (HDZ) u drugome krugu osvojila 34 posto glasova, a u prvome "razočaravajućih" 20 posto.

BBC piše i da je kampanja Jadranke Kosor bila zasjenjena navodima o manipuliranju dijelom glasova birača.

Euronews, agencija Reuters i BBC prenose da zapadni diplomati vide u Mesiću "korisnu protutežu vladajućoj stranci" i osobu koja se osudila ratne zločine što su ih počinili Hrvati tijekom sukoba u ratu nakon propasti bivše SFRJ".

Reuters podsjeća da su Mesića mnogi nacionalisti nazvali "izdajicom" zbog napora da izgradi odnose s bivšim neprijateljem tijekom Domovinskog rata, a njemačka agencija dpa te američka Associated press (AP) drže da je Mesić takvu kvalifikaciju dobio zbog inzistiranja na suradnji s Haškim sudom koji je nekoliko hrvatskih generala optužio za ratne zločine.

Mesić je među običnim ljudima popularan zbog svoga stila "narodskog čovjeka", navodi dpa s čime se slaže Reuters koji ističe Mesićevo opušteno ponašanje i "duhovite doskočice".

Francuska agencija AFP i španjolski El Mundo podsjećaju na velike Mesićeve zasluge za izvlačenje Hrvatske iz međunarodne izolacije kamo ju je odvukao režim pokojnog "autokratskog" predsjednika Franje Tuđmana.

No, Mesić će morati nastaviti kohabitaciju s premijerom Ivom Sanaderom, podsjećaju mediji. Obojica će "morati raditi zajedno" kako bi počeli skorašnje pregovore o integraciji u Europsku uniju, piše el Mundo i dodaje da će Mesićeva pobjeda utjecati i na lokalne izbore u proljeće te se poziva na ocjene analitičara prema kojima bi jasan poraz kandidatkinje Kosor "mogao čak izazvati pad vlade" i prijevremene parlamentarne izbore.

I američki AP drži da je pobjeda aktualnog predsjednika udarac premijeru Ivi Sanaderu, čelniku HDZ-a, stranke koja se tek nedavno distancirala od nacionalističkih obilježja i postala proeuropska konzervativna stranka. No, AP zaključuje izvješće riječima kako je Mesić u svome govoru nakon pobjede istaknuo da je ulazak u Europu pitanje na kojemu cijela Hrvatska mora raditi jedinstveno.

Foto: FAH

Pročitajte više