Velikoj Britaniji ozbiljno prijeti recesija

Foto: EPA

GOSPODARSTVO Velike Britanije uoči Brexita nalazi se ozbiljnoj opasnosti potonuća u recesiju, potvrdilo je istraživanje industrijskih menadžera iz organizacije IHS Markit/CIPS. 

Uslužni sektor, koji čini 80% britanskog gospodarstva, u kolovozu je zabilježio vrlo nizak rast, dok je industrija zabilježila pad, javlja BBC

Analiza IHS-a

"Nedostatak bilo kakvog značajnijeg rasta povećava vjerojatnost da Velika Britanija ide prema recesiji", izjavio je ekonomist IHS-a Chris Williamson. 

Neizvjesnost oko Brexita i veći troškovi poslovanja bitno su doprinijeli postojećem stanju. 

"Trenutno loše stanje moglo bi se bitno pogoršati s početkom jeseni", dodao je Williamson. 

Britansko gospodarstvo u ovogodišnjem se kvartalu između travnja i lipnja našlo u fazi kontrakcije prvi put od 2012., dok istodobno britanska poduzeća sporije zapošljavaju nove ljude u strahu od Brexita bez dogovora u listopadu. 

"Podatke uzeti s dozom opreza" 

Međutim, vodeći britanski ekonomist u organizaciji Pantheon Macroeconomics Samuel Tombs tvrdi da se podaci koje je iznio IHS trebaju uzeti s oprezom, uzimajući u obzir napetu političku situaciju koja utječe na gospodarstvo, kao i činjenicu da su maloprodaja i vladin sektor i dalje u porastu. 

On predviđa rast britanskog gospodarstva od 0,4 % pod uvjetom da dogovor oko Brexita ipak bude postignut. 

Britanija je u jednom tromjesečju već imala usporavanje, za recesiju su potrebna dva

Činjenica da je britansko gospodarstvo u proteklom tromjesečju doživjelo usporavanje gospodarstva ne znači automatski i ulazak u recesiju, za koju su pak potrebna dva uzastopna tromjesečja obilježena smanjivanjem gospodarstva. 

Optimisti također nade polažu u činjenicu da je smanjenje gospodarskih aktivnosti uzrokovano tek odgađanjem Brexita koji se prvotno trebao dogoditi 29. ožujka.

Ekonomisti IHS-a s druge strane tvrde da su slab rast uslužnog sektora te pad u proizvodnji i industriji utjecali na sveukupni pad gospodarstva u trećem kvartalu od 0,1%.   

 

Pročitajte više