Venezuelanska vojska vjerna je Maduru

Foto: EPA

VENEZUELANSKA vojska lojalna je predsjedniku Nicolasu Maduru, poručio je ministar obrane Vladimir Padrino, a vrhovni sud upozorio je nacionalnu skupštinu da je prekršila ustav nakon što se Juan Guaido proglasio privremenim predsjednikom Venezuele.

"Očaj i netolerancija napadaju mir nacije", objavio je Padrino na Twitteru.

"Mi, vojnici domovine, ne prihvaćamo predsjednika nametnutog u sjeni opskurnih interesa", istaknuo je venezuelanski ministar obrane. Time je aludirao na Juana Guaida, predsjednika nacionalne skupštine koji se proglasio privremenim predsjednikom na valu protuvladinih prosvjeda, organiziranih u srijedu širom zemlje.

Guaido je obećao amnestiju vojnicima koji pomognu u svrgavanju predsjednika Madura.

Venezuelanska vojska poručila je pak da ostaje uz predsjednika Madura unatoč pobuni ograničenog opsega koju je vlada – kako tvrdi – osujetila početkom tjedna.

Vojska "brani naš ustav i jamči nacionalni suverenitet", istaknuo je ministar obrane.

Vrhovni sud upozorio je pak nacionalnu skupštinu da je prekršila ustav i da su njezine odluke nevažeće. Sud je zatražio od tužitelja da podignu tužbe protiv zastupnika.

Sjedinjene Države priznale su Guaida za privremenog predsjednika Venezuele, a za primjerom Washingtona povela se i Organizacija Američkih Država (OAS).

Pročitajte više