Verheugen: Zagreb ne treba previše očekivati od 2007.

POVJERENIK Europske komisije za proširenje Guenter Verheugen rekao je za njemački Sueddeutsche Zeitung od petka da hrvatska Vlada ne treba imati prevelika očekivanja glede ulaska u Europsku uniju 2007. godine.

List piše da je novi hrvatski premijer Ivo Sanader tijekom nedavnog posjeta Bruxellesu zatražio da pregovori o prijamu njegove zemlje počnu već u ljetu, kako bi Hrvatska mogla ući u EU 2007. godine.

"Čvrsto vjerujem da to možemo postići", izjavio je Sanader poslije susreta s predsjednikom Komisije Romanom Prodijem koji se o hrvatskim ambicijama izrazio "vrlo ohrabrujuće", piše list.

Sueddeutsche Zeitung je međutim naglasio da je Verheugen upozorio vladu na pretjerana očekivanja glede ulaska u Uniju 2007. godine.

"2007. je datum koji može dovesti do velikih razočaranja", rekao je Verheugen odgovarajući na pitanje novinara lista.

Sueddeutsche Zeitung piše da je Sanader u Bruxellesu zajamčio da želi Hrvatsku opsežnim reformama pripremiti za pristup EU-u, te da je Zagreb spreman "ispuniti sve obveze", među kojima je i "puna suradnja" s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu.

List piše da Den Haag već odavno uzalud traži od Zagreba izručenje generala Ante Gotovine.

Ako Hrvatska tog popularnog "ratnog junaka" izruči sudu, Komisija EU-a mogla bi već u proljeće dati svoje stajalište, potrebno za pristup. Zagreb se nada da će odmah nakon toga šefovi vlada i država Europe na summitu EU-a predviđenom za lipanj, odobriti početak pregovora o pristupu, piše Sueddeutsche Zeitung.

Pročitajte više