Bruxelles: Sanader razgovarao s glavnim tajnikom NATO-a

PREDSJEDNIK hrvatske Vlade Ivo Sanader sastao se u utorak u Bruxellesu s glavnim tajnikom NATOa Jaapom de Hoopom Schefferom, kojemu je prenio ambicije Hrvatske da što prije dobije poziv za NATO.

"Naše su ambicije da što prije dobijemo poziv za članstvo", rekao je novinarima premijer Sanader nakon sastanka sa Schefferom. Dodao je da Hrvatska želi dobiti što kvalitetniji status na predstojećem summitu NATO-a u lipnju u Istanbulu.

"Hrvatska je spremna ispuniti sve kriterije potrebne za članstvo u NATO", rekao je Sanader dodajući da će ova vlada dati puno veći prioritet ulasku u NATO nego prethodna vlada Ivice Račana. Ova će vlada, rekao je Sanader, na dnevnom redu imati NATO barem jednom mjesečno.

Glavni tajnik Scheffer je rekao da je nova hrvatska Vlada pokazala privrženost euroatlanskim integracijama.

"Put prema NATO-u ima nekoliko postaja koje Hrvatska mora prijeći, a NATO je spreman pomoći kad god zatreba i kad god može", rekao je Scheffer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je dobar početak", dodao je Scheffer i najavio posjet Hrvatskoj u drugoj polovici svibnja.

Dužnosnik NATO-a koji je bio nazočan sastanku rekao je novinarima da je i Račanova vlada imala za prioritet članstvo u NATO-u, ali da sada imaju dojam da nova vlada želi ubrzati ulazak u Sjeveroatlantski savez i da daje podjednaku važnost i EU i NATO-u.

Isti izvor je rekao da Hrvatska mora nastaviti s reformama obrambenog sustava, osigurati suradnju s Haškim sudom, osigurati zadovoljavajući status manjinama općenito, a Srbima posebno. Na sastanku je bilo riječi i o suradnji u regiji, a premijer Sanader je izrazio spremnost za suradnju sa susjedima i pomoć međunarodnoj zajednici na stabilizaciji područja. Spomenuto je i sudjelovanje Hrvatske u Afganistanu kao konkretan oblik suradnje, rekao je isti izvor koji je želio ostati anoniman.

U hrvatskom izaslanstvu su bili i ministri vanjskih poslova i obrane Miomir Žužul i Berislav Rončević te veleposlanik pri NATO-u Anton Tus.

Sanader je s izaslanstvu nakon sastanka sa Schefferom otputovao u Strasbourg, gdje će se susresti s nizom dužnosnika Europske komisije, Parlamenta i Vijeća Europe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara