Veseli dan u svijetu dionica

POZNATO je kako se i politika upliće u kapital i ulaganje građana, SDP-ovi političari tako optužuju trenutnu Vladu da nije upozorila ljude na moguć rizik ulaganja, ali ih je istovremeno poticala na kupnju.

No, povjerenje strankama je relativna stvar, čitatelji koji su investitori ili vlasnici dionica ne bi se trebali zabrinjavati gubitkom vrijednosti na burzi jer tržište funkcionira tako da će se prije ili kasnije sve vratiti na svoje.

Poučeni time, danas se na burzi ta teorija očitovala, tako je Crobex u manje od jednog sata krenuo uzlazno za 2,5 posto da bi do kraja trgovanja završio s laganim rastom od 0,13 posto, odnosno 4628,64 boda. Velik broj trgovanja obustavljen je zbog porasta cijene, Dalekovoda, Tiska, Varteksa, IGH-a, Končar i drugih, a kao razlog tome navodi se nisko postavljeni limit nakon jučerašnjeg dana kada je bilo 20 blokada zbog pada cijene.

Kruna burze, dakako, bila je dionica T-HT-a, u samo jutro dionica je porasla na cijenu od 353 kune, nakon kratkog otpora tržišta prema toj dionici, spustila se na 334 kune, ukupan promet ostvaren popularnom dionicom iznosio je 34,68 milijuna kuna. THTC-om su u Londonu napravljene samo dvije transakcije gdje je trgovano ukupno sa 4000 dionica po zadnjoj cijeni od 67,10 američkih dolara ili 333,46 kuna.

Najviše prometa ostvareno je dionicom HT-a, a slijede ju Ingra sa 24,96 milijuna kuna, Ericsson Nikola Tesla sa 13,61, Ina sa 12,34 milijuna kuna i Jadroplov sa 6,99 milijuna kuna.

V.M.

Pročitajte više