VIDDRA o pozivu ministrice Kosor da branitelji vrate oružje

NEDAVNO osnovana Udruga VIDDRA (Vojni invalidi i dragovoljci Domovinskog rata) kritizirali su poziv ministrice Jadranke Kosor braniteljma oboljelima od Postraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) da vrate oružje, smatrajući da rješavanje pitanja branitelja treba biti sustavno, a ne u cilju skupljanja jeftinih političkih bodova.

"Poziv braniteljima oboljelim od PTSP-a da vrate oružje smatramo dobivanjem jefitinih političkih poena", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik VIDDRA-e Božo Drmić. Braniteljima ne treba oružje da bi se ubili, rekao je i kao primjer za tu tvrdnju naveo nedavno samospaljivanje jednog branitelja i pokušaj samospaljivanja drugog.

Citirajući rezultate iz jednog stranog istraživanja naveo je da ponašanje ratnih veterana, njihovo nezadovoljstvo položajem i odnosom društva prema njima u pravilu u početku počinje samoubojstvima, potom nasiljem prema svojim bližnjima te na kraju nasiljem prema onima koje smatraju odgovornima. Dodao je da je riječ o istraživanju koje nije provjereno te da se nada da se takva situacija kod nas neće dogoditi.

Tražimo ozbiljna i stručna rješenja za branitelje i njih ne treba izdvajati izvan društva, rekao je dopredsjednik VIDDRA-e Boris Lacović. Problemu oružja u društvu treba pristupiti tako da se branitelje ne izdvaja. Treba postaviti pitanje što je s primjerice lovcima ili zaštitarima. Posebno se treba pozabaviti problemom ilegalnog oružja koje nije skupo i lako je dostupno kriminalcima ili narkomanima, naveo je.

Ustvrdio je da država prema braniteljima još nije ispunila ugovorne obaveze poput stambenog zbrinjavanja pripadnika gardijskih brigada i isplatu naknada za minuli rad.

Pročitajte više