Video: Barack Obama predstavio svoj plan za izlazak iz ekonomske krize

BARACK OBAMA u televizijskom obraćanju javnosti otkrio je svoj plan za oporavak američke ekonomije i izlaz iz gospodarske krize kojeg analitičari već nazivaju "New Deal za 21. stoljeće". Obama je najavio kako će njegova administracija u ceste i mostove uložiti najviše još od Eisenhowerove, tijekom koje su izgrađene američke autoceste u pedesetim godinama prošlog stoljeća.

Obama je u svom govoru još jednom podvukao kako će edukacija, energija i zdravstvo biti osovina njegovog plana. "Pokrenut ćemo najveću modernizaciju i nadogradnju školskih zgrada koju je ova država ikad vidjela. Popravit ćemo nefunkcionalne škole, učiniti ih energetski učinkovitijima i staviti nova računala u učionice", poručio je Barack Obama.

"Plan za ekonomski oporavak neće samo spasiti poslove, spasit će ljudske živote", samouvjeren je Obama koji u svoju inicijativu unosi neke nove elemente, pa je tako obećao Amerikancima kako će svi imati pristup elektroničkim liječničkim kartonima, što je spominjao i tijekom kampanje, ali ne u ekonomskom kontekstu. No, sva su glavna obećanja iz njegove kampanje (obrazovanje, energija i zdravstvo) prema novom planu vezane uz ekonomiju i nove poslove.

Obama obećao 2,5 milijuna radnih mjesta

"Kad se Kongres sastane u siječnju, veselim se što ću raditi s njima na tome da odmah pokrenemo ovaj plan. Ne smijemo gubiti vrijeme jer u ovom trenutku pred nama su veliki izazovi. Moramo odmah spasiti ili stvoriti dva i pol milijuna radnih mjesta kako bi više od dva milijuna Amerikanaca koji su ostali bez poslova znali da se mogu nadati boljoj budućnosti. Upravo to su moje namjere kao američkog predsjednika", obećao je Obama.

Tijekom svoje kampanje Obama je obećavao da će stvoriti milijun novih radnih mjesta. Netom prije Dana zahvalnosti tu je brojku povećao na 2,5 milijuna. Ali nije objasnio kako to namjerava napraviti. Sve do danas. U svom obraćanju naciji Obama je objasnio pet ključnih točaka njegovog ekonomskog plana.

Pet ključnih točaka: Energija, zdravstvo, infrastruktura, informacija i obrazovanje

"Uložit ćemo ogroman trud da bi javne zgrade postale energetski učinkovitije. Naša vlada plaća najveći račun za struju na svijetu. To se mora promijeniti. Moramo nadograditi državne građevine tako što ćemo zamijeniti stare sisteme grijanje i postaviti štedne žarulje. To neće samo uštedjeti milijarde dolara poreznog novca, već i otvoriti nove poslove", objasnio je Obama svoj energetski plan. Isto vrijedi i za američke škole, koje će, obećava Obama, postati najbolje i najmodernije na svijetu.

Budući je predsjednik također obećao kako će nove poslove stvoriti i ulaganjem u infrastrukturu, koje će biti najveće od pedesetih godina. "Uložit ćemo vaš porezni novac na nove i bolje načine, a postavit ćemo samo jedno jednostavno pravilo - iskoristi ga ili izgubi. Država mora brzo reagirati i uložiti novac u ceste i mostove, inače gubi sredstva", objašnjava Obama.

"Dok budemo obnavljali škole i autoceste, obnovit ćemo i informacijsku autocestu. U zemlji koja je izmislila internet svako bi mu dijete trebalo imati pristup. Kad ja budem predsjednik, imat će tu šansu jer će to ojačati kompetitivnost Amerike u svijetu", kaže Obama.

"Osim što moramo knjižnice i škole povezati s internetom, moramo također međusobno povezati naše bolnice preko interneta. Upravo će zato plan ekonomskog oporavka uključivati modernizaciju sustava zdravstva- neće samo spašavati poslove, nego i živote. Svakom liječničkoj ordinaciji i bolnici u ovoj zemlji ćemo omogućiti korištenje revolucionarne tehnologije i elektroničkih medicinskih kartona, čime ćemo spriječiti liječničke pogreške i uštedjeti milijarde dolara svake godine", zaključuje Obama.

P.V.
Foto: AFP

Pročitajte više