VIDEO Gotov sastanak koalicijskih partnera, Vaso Brkić: "Pušten je bijeli dim"

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

ANDREJ Plenković sazvao je sastanak Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Sastanak je počeo oko 18:30 na Trgu žrtava fašizma. Oko 20 sati HDZ-ovci su naglo počeli izlaziti.

Nakon sastanka otkriveno je da iz vlade odlaze Nada Murganić, Tomislav Tolušić i Gabrijela Žalac.

U 20:30 počeo je sastanak među koalicijskim partnerima. Sastanak je završen oko 21:30.

Nakon toga se Plenković obratio javnosti. Potvrdio je smjene i otkrio nove ministre.

Tijek događaja

21:45 Plenković se nakon sastanka obratio javnosti. Opširnije.

21:40 "Ništa nije završilo, tek počinje. Zacrtali smo ciljeve. Želimo ući u period kada će se puno više pričati o prioritetima i stanju u društvu", rekao je šef HNS-a Ivan Vrdoljak.

21:38 Gordan Jandroković je samo prošao pored novinara.

21:37 Vaso Brkić rekao je da je "pušten bijeli dim". To znači da je sve dogovoreno. Pozvao je medije da "spuste loptu" i da se, kako je rekao, krene rješavati probleme građana.

21:36 Ovo bi trebali biti novi ministri

21:35 "Podrška je bila od svih partnera, premijer ima potporu, neće biti problema. Vjerujem da će sve to bili izglasano", rekao je Branko Hrg.

21:30 Sastanak su napustili Furio Radin i Branko Bačić. No, kako kažu, sastanak još traje. Oni su iz nekih drugih razloga morali napustiti sastanak.

21:10 Kako doznajemo, u petak u 17 sati trebalo bi biti glasanje o novim ministrima. To znači da će HDZ morati pokazati većinu.

20:50 U tijeku je sastanak HDZ-a s koalicijskim partnerima.

20:15 Plenković će dati izjavu na Markovom trgu nakon sastanka s koalicijskim partnerima koji bi trebao početi u 20:30 sati. Upravo se uputio tamo.

20:07 Vladu napuštaju Murganić, Tolušić i Žalac. Opširnije

20:06 Ni Nada Murganić više nije ministrica.

"Meni je bilo strašno, bile su strašne tragedije. Ako će moj odlazak resetirati ove stresove i dati šansu za neka nova rješenja, ja ću biti zadovoljna. Uvijek sam isticala da sam dio sustava i jesam, ja sam socijalna radnica. Došla sam u vladu da ministar bude netko tko je radio sa strankama", rekla je.

20:05 Kako Index doznaje, Kujundžić ostaje ministar.

20:02 Očekuje se obraćanje Andreja Plenkovića.

20:01 "Između mene i Tolušića postoji nešto više od stranke. Ne mogu reći da mi je drago. Osobno mi je žao", rekao je Butković.

20:00 Situacija ispred HDZ-a je prilično kaotična. Političari odlaze. Žalac nije ništa željela kazati. Tolušić je rekao da on više nije ministar.

"Politika je umijeće mogućega", kaže Tolušić. Rekao je i kako je dosta napravljeno u resoru poljoprivrede.

"Što se tiče poljoprivrede, mislim da smo napravili puno toga i da će moja nasljednica, moja dosadašnja državna tajnica, napraviti isti, a možda i bolji posao", rekao je.

Dodao je da ga ovakav razvoj događaja nije iznenadio.

19:50 Prema neslužbenim informacijama, na mjesto Gabrijele Žalac bi trebao doći ministar rada Marko Pavić. Josip Aladrović, šef HZMO-a, trebao bi zamijeniti Marka Pavića. Nadu Murganić će zamijeniti Vesna Bedeković. Tolušića bi trebala zamijeniti Marija Vučković.

19:45 Pojavile su se informacije da odlazi i ministar Kujundžić.

19:24 Još traje sjednica užeg vodstva HDZ-a i još nije počela sjednica Predsjedništva HDZ-a. A za sat vremena premijer mora biti u Banskim dvorima.

18:45 Kako se neslužbeno doznaje, Plenković će se zahvaliti Gabrijeli Žalac, Tomislavu Tolušiću i Nadi Murganić.

18:25 Na sastanak je došla i Gabrijela Žalac. Samo je kratko rekla novinarima da će o svemu trebati pitati premijera.

18:15 Željko Reiner i Nada Murganić kraj novinara su prošli bez komentara.

18:10 Nakon sastanka u HDZ-u sudionici se sele u Banske dvore na sastanak s koalicijskim partnerima. Nije poznato hoće li javnost saznati tko odlazi nakon sastanka HDZ-a. Vjerojatnije je da će prvo o tome obavijestiti koalicijske partnere.

17:56 Kolinda očekuje da se rekonstrukcija obavi što prije.

"Očekujem da će se rekonstrukcija dogoditi što je moguće prije i da će predsjednik Vlade Hrvatskom saboru poslati svoje prijedloge na izglasavanje što prije jer Hrvatske nema vremena za gubljenje. U ovom trenutku postigli smo najviši rast BDP-a u Europi, pokazuju se pozitivni makroekonomski trendovi i mi si ne možemo dopustiti da Vlada ne funkcionira, odnosno da je posvećena nekakvim unutarkoalicijskim razgovorima o rekonstrukciji umjesto na provedbu ključnih projekata i reformi", navela je predsjednica.

17:55 ''Plenkovićeva velika sreća je što oni koji su protiv njega u HDZ se ne mogu međusobno usuglasiti. Od toga on živi već neko vrijeme jer se Stier i Brkić ne mogu dogovoriti da idu zajedno protiv Plenkovića'', kaže Puhovski za Index. Opširnije

17:50 Plenković je na ulazu rekao da je sve gotovo.

"Ne bojte se, sve je gotovo", kazao je Plenković.

17:45 "Sačekajte još malo, kako sam danas pročitao, bit će bijeli dim", rekao je Brkić smijući se. Na pitanja hoće li mu biti prihvatljiva sva imena koja Plenković predloži, kaže kako ne zna tko odlazi, a tko dolazi te da će se više znati nakon sjednice Predsjedništva, javlja N1.

17:35 Gordan Jandroković na ulazu u HDZ nije htio davati izjave, a novinarima koji su pitali o istragama protiv ministara zatvorio je vrata, javlja N1.

Za odgovaranje na pitanja nije bio raspoložen ni Branko Bačić, a na pitanja o rekonstrukciji vlade i istragama protiv ministara nije htio odgovarati ni Darko Horvat.

Pročitajte više