VIDEO Građani stajali u redu za prvi Food Outlet: "Napunio sam punu vrećicu za 60 kuna"

Foto: Luka Šangulin/Index

VIJEST da se otvorio prvi hrvatski "Food outlet" razveselila je Zagrepčane, koji zasad jedini u Hrvatskoj imaju takvu vrstu dućana. U njemu su cijene proizvoda niže od 50 do 90 posto od uobičajenih. Stoga nas nije začudio veliki red na kojeg smo danas naišli.

Za one koji još ne znaju ova se trgovina nalazi na samom početku popularne Tkalčićeve ulice, no dobra je vijest da se do Nove godine očekuje otvorenje puno većeg dućana koji će biti smješten u blizini Trešnjevačkog placa i rasprostirat će se na 300 kvadrata. Potom slijedi i otvorenje u drugim gradovima.

U razgovoru za Index vlasnik ovog outleta Mario Žamboki kazao je da je trgovinu "Žabac food outlet" otvorio prije mjesec i pol dana.



Dva dana prije isteka roka sve po kunu

"U trgovini se može naći štok roba koja je proizvedena u velikim količinama pa je višak za klasične dućane, zatim rok roba - odnosno ona koja je blizu isteka roka i lom roba koja je proizvedena, ali je ambalaža oštećena pa ne ide u prodaju", rekao nam je Žamboki.

Dodao je kako na police stavljaju robu koja je od 2 mjeseca pa do 2 dana pred istekom roka.

"Kad proizvodu za 2 dana ističe rok trajanja tad mu cijenu snizimo na kunu i sve se proda, kod nas nema bacanja hrane i to nam je i cilj. Odaziv je fenomenalan. Ovo nam je mali prostor, no uskoro otvaramo veliki. Planiramo se širiti. Taj naš prvi veliki bit će u blizini Trešnjevačkog placa i trebao bi se otvoriti do Nove godine. Zatim se širimo i na druge gradove, prvi će biti Karlovac pa Split, Osijek. Tim redom planiramo", rekao nam je Žamboki.


Na upit kako se odlučio pokrenuti ovakav tip trgovine, kazao je kako je svjestan činjenice da se u Hrvatskoj baca preko 400.000 tona hrane, a da kod njega sad mogu kupiti robu po znatno povoljnijim cijenama te da zasad nije bilo negativnih komentara na ovaj projekt.



Evo što građani kažu

Nakon razgovora s njim razgledali smo dućan da vidimo kolike su cijene, isplati li se kupovina i zaključili, a to se vidi i po konstantnom redu - da se itekako isplati.

Iako nam kupci nisu željeli stati pred kameru, nakon što smo je ugasili, bili su raspoloženi za izjavu. Većinom su oduševljeni, no svi imaju jednu zamjerku - premali je prostor. No i to bi se kako smo već napisali trebalo uskoro riješiti - otvaranjem velikog dućana.

Zagrepčanin Josip tako nam je kazao da je punu vrećicu napunio za 60 kuna.



"To bi me u standardnom dućanu stajalo barem 120 kuna. Kupio sam dosta kroasana, čokolada i kruh. Super mi je dućan jer je zaista sve puno jeftinije, no bolje će biti kad se otvori veći jer će i izbor biti daleko bolji", rekao nam je Josip.

Pune vrećice iz dućana je iznijela i Jelena. Njoj je sestra jučer javila za taj outlet jer je pročitala vijest o otvorenju na internetu.


"Jako sam zadovoljna što se tako nešto otvorilo. Prvi put sam tu i opet ću se vratiti. Sve je super osim što je premali prostor pa nema puno mjesta, no fantastičan je projekt", rekla nam je Jelenka.



Manje bacanja hrane

Dobru kupovinu obavila je i trudnica Morana Raguž. Ona je već bila prije par dana i vratila se opet jer se cijene itekako kaže, isplate.

"Ovo je stvarno korisno. Po puno jeftinijoj cijeni sam nakupovala kekse, kavu, kroasane. Sigurno ću doći opet", kazala nam je.

Izrazito zadovoljna obavljenom kupovinom bila je i Kristina koja je za djecu nakupovala napolitanke, povoljne čokolade za kuhanje.

"Ja sam već kupovala tu i vratit ću se kasnije dok se red malo smanji. Stvarno se dobro može uštedjeti", rekla je Kristina.

U svakom slučaju ovaj hvalevrijedan projekt učinit će to da barem dio hrane ne završi u kontejnerima za smeće i da ljudi koji si inače ne bi mogli priuštiti neke stvari, kupnjom ovdje ipak to uspiju.

Pročitajte više