VIDEO Hrvatske puške u borbama protiv Islamske države u Iraku

Screenshot: YouTube

IRAČKE snage oslobodile su grad Falluju od Islamske države i nanijeli im pritom jedan od najtežih poraza, a tom uspjehu doprinijelo je i hrvatsko oružje. Proizvod karlovačkog HS Produkta, puška VHS2 (višenamjenska hrvatska strojnica) već neko vrijeme dio je arsenala iračkih oružanih snaga.

Izvorno proizvedena radi modernizacije hrvatskih oružanih snaga, izgleda se VHS2 odlično snalazi i u pustinjskom okolišu. Kompaktna puška bullpup varijante izrađena je prema NATO specifikacijama te ispaljuje streljivo kalibra 5,56mm brzinom od oko 850 metaka u minuti.

Na objavljenim snimkama vide se pripadnici iračkih oružanih snaga tijekom uličnih borbi u Falluji protiv pripadnika Islamske države. Kako izgleda hrvatsko oružje u iračkim rukama pogledajte u videu u nastavku.



Sredinom 2014. godine, Irak je postao prvi inozemni kupac hrvatske puške kada je otpremljeno nekoliko desetaka tona pištolja i pušaka za Irak. HS Produkt kao proizvođač niti Ministarstvo obrane koje izdaje dopuštenje za izvoz oružja nisu nikad objavili točne količine izvezenog oružja, ali pretpostavlja se da se radi o nekoliko tisuća primjeraka puške VHS2.

Pročitajte više