Video: Hrvatska službeno postala 28. članica NATO-a

HRVATSKA je danas oko 15:30 sati i službeno postala članica NATO saveza. Veleposlanica Sanaderove vlade u Washingtonu Kolinda Grabar Kitarović predala je ratifikacijski sporazum u State Departmentu, zajedno s albanskim veleposlanikom Alexanderom Sallabandom, te je Hrvatska postala 28. članica NATO-a.

Hrvatski dokument o ratifikaciji u State Departmentu je prihvatio zamjenik državne tajnice James Steinberg, te su Hrvatska i Albanija u tom trenutku postale članice NATO-a.

"Imali smo dva strateška vanjskopolitička cilja: ulazak u NATO i ulazak u EU. Jedan od tih ciljeva je danas ostvaren i naša je zemlja postala sigurnija", komentirao je Stjepan Mesić koji smatra da će članstvo u NATO-u puno značiti Hrvatskoj i u gospodarskom smislu.

Na predstojećem summitu NATO-a u Strasbourgu i Kehlu će Hrvatska tako sudjelovati kao punopravna članica, što je s oduševljenjem pozdravio Ivo Sanader. "Došli smo do cilja kojem smo težili puna dva desetljeća", rekao je Sanader i još jednom ponovio kako se Domovinski rat nikad ne bi dogodio da je Hrvatska 1990. godine bila članica NATO saveza. "Bilo je onih koji su tražili referendum o ulasku u NATO", prisjetio se Sanader i dodao kako "ne bi ovako brzo ušli u taj savez da je bilo po njihovom".

Glavni tajnik NATO-a čestitao Sanaderu na "velikom uspjehu"

Danas poslijepodne, nakon što je Republika Hrvatska službeno postala članicom NATO-saveza, glavni tajnik Jaap de Hoop Scheffer nazvao je Ivu Sanadera i čestitao na tom velikom vanjskopolitičkom uspjehu. 

Glavni tajnik NATO-a je istaknuo kako su Vlada Republike Hrvatske, pod vodstvom premijera Sanadera, kao i cijelo hrvatsko državno vodstvo, ostvarili strateški cilj punopravnog članstva u NATO, što je ocijenio kao zajednički uspjeh. Scheffer je naglasio kako je Hrvatska to zaslužila ispunjavanjem svih kriterija iz Akcijskog plana za članstvo (MAP), te pritom rekao kako je ovo povijesni dan za Hrvatsku i za NATO.

Sanader je zahvalio glavnom tajniku Schefferu na djelotvornoj i snažnoj potpori koju je iskazivao u procesu pristupanja Hrvatske u Sjevernoatlantski savez, te je naglasio da će ulazak Republike Hrvatske i Albanije u NATO bitno pridonijeti trajnoj političkoj stabilizaciji jugoistoka Europe, ali i snazi NATO saveza.

Daljnje širenje privremeno se obustavlja

Istodobno iz neslužbenih diplomatskih izvora stižu informacije kako će se proces proširenja NATO saveza na istok, nakon ulaska Hrvatske i Albanije, prekinuti zbog nastojanja da NATO savez popravi narušene odnose s Rusijom.

Iako u NATO-u odbacuju tezu kako će se ubuduće u Moskvi odlučivati o daljnjem (ne)proširenju saveza na istok Europe, ipak se slažu da proširenje na istok predstavlja zadiranje u ruski interesni prostor.

To da NATO savez trenutno ima nešto niži prioritet u pogledu daljnjeg proširenja prema istoku doprinijelo je to što su potencijalne članice Gruzija i Ukrajina, još uvijek nespremne za punopravno članstvo, dok je Makedonija u svojevrsnoj pat poziciji zbog blokade Grčke koja put Makedonije prema NATO-u koči zbog dugogodišnjeg spora s imenom Makedonije.

Neproširenju u prilog ide i pragmatična politika američkog predsjednika Baracka Obame koji je još tijekom predizborne kampanje najavio smanjenje američke vojne prisutnosti na ratištima i raznim vojno-mirotvornim operacijama u svijetu.

Hrvatska i Albanija će na redovnom godišnjem summitu NATO-a u Strasbourgu i Kehlu sudjelovati kao punopravne članice gdje će i svečano biti obznanjen njihov punopravni status u savezu. Jedan neimenovani diplomat je rekao da taj summit neće biti summit proširenja čime je umanjio perspektivu razgovora o statusu zemalja koje žele ući u NATO.

Spomenimo da su želju za punopravnim članstvom u NATO savezu između ostalih istaknule Bosna i Hercegovina i Crna Gora, ali i Srbija, inače tradicionalni saveznik Rusije. Ne treba zaboraviti i na Kosovo koje također želi postići punopravno članstvo u NATO savezu i Europskoj uniji.

Sanader čestitao Albaniji: Nastavit ćemo s intenzivnom suradnjom

Jednu je čestitku danas odaslao i sam Sanader, i to svom albanskom kolegi Saliju Berishi, kojem je čestitao na zajedničkom ulasku u NATO savez. U čestitci Sanader ističe kako je činom deponiranja ratifikacijskih dokumenata u Washingtonu dovršen povijesni put Hrvatske i Albanije u punopravno članstvo NATO, što građanima obiju zemalja jamči stabilnost, sigurnost i zaštitu svih demokratskih vrijednosti:

"Nije prošlo mnogo vremena od kako smo uspostavili intenzivnu suradnju u okviru Jadranske povelje. Ta je suradnja bila iznimno uspješna, ne samo na našem putu napretka prema NATO-u, već također i u promicanju dijaloga i suradnje u jugoistočnoj Europi. Hrvatska će u budućnosti nastaviti zajedničku intenzivnu suradnju, te s Albanijom i drugim članicama Saveza proaktivnim djelovanjem štititi zajedničke vrijednosti i temeljne principe demokracije".

Premijer Sanader na kraju čestitke predsjedniku albanske Vlade Berishi izražava zadovoljstvo što će na predstojećem summitu NATO-a u Strasbourgu i Kehlnu sjediti za istim stolom uz prijatelje iz drugih zemalja članica saveza. 

J.C./R.I.
Foto: Index (Arhiva)

Pročitajte više