POTRESI U PETRINJI I GLINI

VIDEO Šefica Crvenog križa: Dobri ljudi, molimo da stopirate malo pomoć

Foto: Index

"ODAZIV je fenomenalan, svi nude pomoć, ali prebukirani smo pomoću", rekla je na početku razgovora za Index šefica lokalnog Crvenog križa Ivana Malović. S njom i s predsjednicom volonterkom Gradskog Crvenog križa Marinom Lokner razgovarali smo u Petrinji.

Pogledajte cijeli razgovor.

"U ovom momentu moramo zamoliti sve one dobre ljude, donatore, moramo malo stopirati, ovo će trajati jako dugo. Vidjeli ste kako je grad razoren, ljudi će biti gladni, imat će potrebe za 5 dana, 15 dana, od srca zahvaljujemo na svemu što su dosad poslali", rekla nam je Ivana Malović.

"Centar grada je zatvoren, mi smo do kraja bili svjedoci tih tragedija koje su se dogodile. Nismo ni spavali, mi smo cijelo vrijeme radili, mnogi nisu htjeli napustiti svoje kuće. Obišli smo sva sela, od Crvenog križa, HGSS-a, mislim da je odnesena pomoć, nekima je bilo dovoljno i da mu se čovjek obrati, da vidi da nije sam", dodala je.

"Cijelo vrijeme je opasno"

"Nažalost smo jučer bili svjedoci tragedija koje su se dogodile. Djevojčica je poginula. Opasnost je velika, pogledajte ove kuće, ovo sad, ovo što se trese je vrlo opasno, sve može pasti", rekla je doktorica Lokner.

"Morate znati da je to većinom staro pučanstvo koje ne želi napustiti svoje ognjište, ne možete ih uvjeriti da je za njih bolje da napuste svoj grunt. Oni su tijekom noći došli se kod nas ugrijati u šator. Treba apelirati na njih da dođu u vojarnu", dodala je Lokner.

"Nemojte nam slati jaja"

"Molim vas, nemojte nam slati kvarljivu hranu, ne mislim na pokvarenu, nego onu koju treba držati na niskim temperaturama. Mislim na jaja. Konzerve nam i dalje trebaju. Zagrebački ugostitelji su kuhali tople obroke jučer, doći će i danas, tim toplim obrocima ćemo opskrbiti sav grad i sva okolna sela", rekla nam je. Dodala je da sve piše na stranicama HCK-a.

O objavama o tome da pomoć ne dolazi

"Pomoć i odlasci u sela su kontinuirani. U nekim selima je i više puta stigla. Svi su obiđeni, obilazak ide i dalje", rekla je Malović.

"Jučer smo imali preklapanja terena, dobili smo dojavu i išli smo, bili smo mi pa smo onda čuli da je bio i HGSS. Danas smo koordinirali sve, nitko neće biti bez vode, kruha i tople deke", dodala je Lokner.

Poruka za kraj

"Potrebne su nam ciljane donacije, možete vidjeti što sve na stranicama HCK-a ili na Instagram profilima bilo kojeg društva Crvenog križa. Tamo sve piše što bi jedan paket trebao sadržavati. Nemamo struje ni vode, teško je skladištiti neke stvari i pripremati ih. Nije potrebno dolaziti ovdje, donacije će biti potrebne i u narednim danima... Hvala svima", poručile su Malović i Lokner.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz potres instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: potres

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više