VIDEO Iranski policajci pucali u metrou punom ljudi i tukli žene u vlaku

Screenshot: YouTube

IRANSKE snage sigurnosti pucale su po ljudima na stanici metroa u Teheranu i pretukle žene koje nisu nosile hidžabe, javlja Guardian.

Snimka podijeljena na društvenim mrežama prikazuje putnike koji trče prema izlazima, pri čemu su mnogi pali i bili pregaženi, nakon što je policija pucala među ljude na stanici podzemne željeznice. Policajci su snimljeni kroz prozore vlakova kako trče kroz vagone i pendrecima tuku žene.

Javni prijevoz postao mjesto policijskog nasilja

Mahsa Amini, 22-godišnja Iranka kurdskog podrijetla, umrla je 16. rujna u pritvoru moralne policije nakon uhićenja zbog kršenja iranskog strogog kodeksa odijevanja za žene.

Prosvjedi u Iranu su se jučer intenzivirali kada su organizatori prosvjeda pozvali na trodnevnu akciju u znak sjećanja na "krvavi studeni" 2019., kada su stotine ubijene tijekom prosvjeda protiv povećanja cijena goriva. Stanice podzemne željeznice i javni prijevoz, kojima često patrolira moralna policija, postali su mjesto državnog nasilja i nadzora nad građankama.

Početkom rujna tajnik iranskog stožera za promicanje vrline i sprječavanje poroka Mohammad Saleh Hashemi Golpayegani najavio je da vlada planira koristiti tehnologiju prepoznavanja lica za ciljanje žena snimljenih na sigurnosnim kamerama javnog prijevoza.

Država se trenutno obračunava s protuvladinim prosvjednicima te je do sada pet osoba povezanih s prosvjedima osuđeno na smrtne kazne.

Pročitajte više