VIDEO Kako je Nikola Tesla 1926. otkrio svoju viziju pametnih telefona

Foto:Pixsell/Davorin Visnjic

ŽIVIMO u svijetu u kojem su pametni telefoni dio naše svakodnevice - videopozivi, slanje poruka, objavljivanje fotografija na društvenim mrežama, sve to možemo napraviti uz pomoć malih pametnih spravica koje žive u našem džepu. Naš svijet koji je povezan zahvaljujući bežičnoj tehnologiji i internetu prije sto godina nitko nije mogao zamisliti. Ipak, jedan čovjek je to sve zamislio! 

Nikola Tesla, jedan od najvećih umova svih vremena, 1926. godine u intervjuu za Collier's predvidio je bežičnu tehnologiju, internet, kao i ono što danas poznajemo kao pametne telefone. Sprave kojima ćemo komunicirati, rekao je Tesla, moći ćemo nositi u džepu.

"On je prvo imao u svojoj glavi neku viziju, ono što bismo danas nazvali mašta. On je imao viziju da će se u budućnosti moći prenositi i slika i zvuk, da će se moći komunicirati na bilo kojoj točki našega planeta jednostavnim napravama, kako je on to rekao, koje će se moći držati u ruci. Danas možemo reći da su to iPhonei i mobiteli", komentirao je Renato Filipin, viši kustos Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu.

Pogledajte u videu što je Tesla predvidio

Sadržaj donosimo u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više