VIDEO Kim Jong-un otvorio novi grad, evo kako izgleda “socijalistička utopija“

Foto: Epa

SJEVERNA KOREJA proslavila je završetak projekta izgradnje novog grada u blizini planine koju u toj zemlji nazivaju svetom. Sjevernokorejski državni mediji jučer su taj grad prozvali "predstavnikom moderne civilizacije".

Povodom otvaranja grada u blizini brda Paektu, u ponedjeljak je održana velika proslava i vatromet. Grad je otvorio Kim Jong-un, a snimljen je kako se smiješi dok državna televizija prikazuje zgrade smeđe, zelene i ljubičaste boje koje su prekrivene snijegom.

"Socijalistička utopija"

Grad Samjiyon Sjeverna Koreja je zamislila kao "socijalističku utopiju". U njemu se nalaze novi apartmani, hoteli, skijalište te trgovački, kulturni i zdravstveni objekti, piše Reuters.

Državna novinska agencija KCNA priopćila je kako u njemu može živjeti 4000 obitelji i kako ima 380 blokova javnih i industrijskih zgrada koji se prostiru na području od “nekoliko stotina hektara“.

Radili 12 sati dnevno, bez plaće

Samjiyon je jedna od najvećih ekonomskih inicijativa koje je Kim pokrenuo u sklopu projekta “samostalne ekonomije“. No, izgradnja tog grada je kasnila uglavnom zbog nestašica građevinskog materijala i radne snage, kao rezultat sankcija.

Sjeverna Koreja je zbog toga mobilizirala radničke brigade mladih, koje su organizacije za ljudska prava nazvale "robovskom radnom snagom". Naime, u zamjenu za bolju šansu upisa na sveučilište ili u vladajuću stranku, mladi su prihvatili raditi na izgradnji grada iako za taj posao nisu primili nikakvu plaću i iako su bili slabo hranjeni te prisiljeni raditi više od 12 sati dnevno.

Pročitajte više