Video - Kosor se usprotivila: Sanader izbrisan iz članstva HDZ-a!

JADRANKA KOSOR izvijestila je javnost kako je Ivo Sanader jednoglasno izbrisan iz Hrvatske demokratske zajednice. 16 glasova bilo je za, tri su bila protiv a dva suzdržana. Kosor je otkrila kako su Luka Bebić, Marijo Zubović i Damir Polančec bili protiv, a suzdržani su bili Bianca Matković i Petar Selem. Sanader je odmah po odluci izjavio kako prihvaća odluku HDZ-a.

> Sanader: Prihvaćam odluku Predsjedništva stranke ukoliko je to za dobrobit HDZ-a

> Profesor Grubiša: Odlaskom Sanadera HDZ napokon može postati stranka

> SDP se izgubio: Milanović ima "nešto privatno", Josipović se ne želi miješati

> Reakcije: Mesić nije za prijevremene izbore

> Lutka ubila Trbuhozborca: Kosor u samoobrani presudila Sanaderu samoubojici

> Najgori HDZ-ovac ikada: Pašalić elegantno izašao, a sa Sanaderom stranka obrisala pod

> Izbacili ga kroz vrata pa mu otvorili prozor: Sanader može tražiti ponovni upis u HDZ!

> Ivo Sanader od Splitske rive do Žrtava fašizma

Kosor je na početku konferencije za novinare izjavila kako uže vodstvo stranke u sastavu predsjednica, zamjenik, šest potpredsjednika i glavni tajnik, koje je izabrano na Općem saboru ima puni legitimitet za donošenje odluka te da su jednoglasno odlučili da je HDZ-u nanesena golema šteta te su Predsjedništvu predložili brisanje Sanadera iz članstva stranke.

"Sanader je naštetio ugledu HDZ-a"

"Jutros se sastalo uže vodstvo stranke i svi smo se složili u jednom: da je HDZ-u nanesena nepopravljiva šteta, prvi put u povijesti prekršen je presedan. Nakon tog sastanka stigli su predsjednici županijskih organizacija HDZ-a te je jednoglasno zaključeno da je jučerašnji sastanak i pressica neviđeni presedan, te da je stranci nanesena velika šteta, među članove je unesena uznemirenost i paralelizam koji se vodio ovih šest mjeseci vodio je u raskol HDZ-a" - rekla je Kosor.

Kosor je zatim rekla kako su pozvali tada i zastupnike koji su jučer prisustvovali Sanaderovoj pressici a svi su ustvrdili kako nisu znali za motiv i da će biti kulisa svemu tome što se događalo, te da su znali da ne bi niti došli. Kažu i kako nisu točno niti znali kamo idu već da im je rečeno da će biti navođeni kada stignu u Zagreb.

"Izjave od jučer vode k prijevremenim izborima, nepovratno bismo izgubili predragocjeno vrijeme za Hrvatsku, HDZ je povijesna stranka, a ovo što se dogodilo vodi i k rušenju stranke. Nikome bez obzira na ime i prezime ne možemo dozvoliti takvo ponašanje. Da se ovo dogodilo prije osam mjeseci, da je bilo tko od nas prije osam mjeseci napravio nešto slično onome jučer, bio bi istog trenutka izbačen iz stranke" - rekla je Kosor.

"U tijeku smo nekoliko vrlo važnih procesa, mi moramo završiti pregovore, i program ulaska u EU, imamo velike poslove koje moramo završiti. Ono što se dogodilo naginje prijevremenim izborima a to bi na najmanje šest mjeseci odgodilo sve ovo što moramo učiniti" - kaže Kosor.

Kosor se ne boji za parlamentarnu većinu: "Pojedinačne potpore zastupnika `ima na kile`, opasnosti nema". Osvrnula se i na podjelu unutar stranke: "Neki su zastupnici zvani, a neki nisu. Ispalo je da su neki podobni, a neki nisu podobni. Naša odluka je na tragu onoga što traže naši članovi, naši birači i svi građani ove zemlje. Imamo odgovornost da Hrvatska izađe iz krize. Ovo ponašanje od jučer ne vodi k izlasku iz krize, nego prema tome da još dublje potonemo".

"Nismo se tako dogovorili, ne može samo tako reći da se vraća nakon naših krvavih odluka"

Premijerka je kazala i kako su svi poštovali Sanaderovu odluku kad je kazao da odlazi, ali kako se "nisu dogovorili" da će se i vratiti: "Nakon šest mjeseci i nakon krvavih odluka, koje će nas jednog dana koštati i zdravlja i sveg ostalog, on je rekao da se vraća. Tako se nismo dogovorili. Definitivno ne mogu i neću voditi stranku i Vladu na taj način da ja nosim odgovornost, a netko drugi vuče poteze".

"O razlozima povratka morate pitati njega, a rekao ih je i jučer na pressici. Rekao je da smo trgovali teritorijem, da loše vodimo stranku i da je rezultat Andrije Hebranga na izborima bio katastrofalan", navela je Kosor, koja je još jednom istaknula kako HDZ u drugom krugu predsjedničkih izbora nema svog kandidata.

Građani koji su prolazili pored HDZ-ove Središnjice ispitivali su novinare jesu li izbacili Sanadera, a kad je u prostorije ulazio Luka Bebić jedna je gospođa koja kaže da je inače glasačica HDZ-a vikala "Lopovi, lopovi! Kosor bi vas sve trebala smijeniti!".

Stari HDZ-ovci ponosni na Kosor

Đuro Perica, predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a okupljenim je novinarima rekao : "Ovo nije veliki puč Ive Sanadera nego je veliki buć Ive Sanadera. Izvan pameti je da je čovjek njegove naobrazbe tako nešto napravio." Dodao je kako Kosor ima veliku podršku unutar stranke te joj čestita jer je na inteligentan način vodila stranku. "Svi stari HDZ-ovci ponosni su na to." - rekao je Perica te na upite novinara je li Sanader izbačen odgovorio da ne zna.

Od jutra trajala drama u HDZ-u

U devet sati jutros u središnjici HDZ-a sastao se vrh HDZ-a bez Ive Sanadera i Luke Bebića ali i ministra Vukelića. Kosor, Šeks, Milinović, Jandroković, Kalmeta i ostali samo su prošli pored novinara, a jedini koji se obratio prisutnima bio je Andrija Hebrang koji se niti jučer nije suzdržavao od izjava protiv Sanadera.

"Ljut sam na Sanadera jer se protustatutarno ne smije raditi ni u jednoj organizaciji. Trebao je reći što mu je na duši, onda bismo sazvali Predsjedništvo i rekli što imamo za reći" - izjavio je Hebrang. Dodao je kako prvo treba vidjeti koji je zapravo pravi razlog Sanaderovog povratka, a onda će znati dalje kako postupiti i hoće li HDZ kazniti Sanadera i Bebića.

"Kosor ima podršku cijele stranke"

Oko 11 sati u središnjicu su došli Sunčana Glavak i Jasen Mesić. Božica Šolić, koja je jučer prisustvovala Sanaderovoj press konferenciji, oko 12.30 stigla je u središnjicu a okupljenim novinarima rekla je da je došla dati podršku Jadranki Kosor. Na pitanje zašto je jučer došla na Sanaderovu konferenciju za novinare rekla je samo da "nije znala". Nakon nje počeli su pristizati i ostali koji su jučer bili na press konferenciji Ive Sanadera. Stjepan Fiolić kazao je novinarima da se ne osjeća prevareno iako jučer nije znao temu Sanaderove pressice, te da Jadranka Kosor ima podršku cijele stranke. Boris Kunst izjavio je kako ne vidi razlog zašto bi Sanadera trebalo isključiti iz stranke, priznao je da je jučer došao jer nije znao temu pressice, a danas je došao, kako kaže, na poziv predsjednice Kosor. Došao je i Petar Selem.

Pročitajte više