VIDEO Lava iz vulkana na Havajima u jednoj noći uništila stotine domova

Foto: EPA

LAVA iz vulkana na Havajima u jednoj je noći uništila stotine domova, javljaju američki mediji.

Lava je tijekom noći s ponedjeljka na utorak uništila stotine domova u dvije obalne zajednice čijim stanovnicima je prošlog tjedna naređena evakuacija. Ranije je uništeno najmanje 117 domova, javlja NBC News.

>>FOTO Objavljene satelitske snimke erupcije vulkana na Havajima

"Još nemamo točnu procjenu, ali možemo sa sigurnošću reći da su stotine domova izgubljene u zajednicama Kapoho Beach Lots i Vacationland tijekom noći", izjavila je glasnogovornica Havaja Janet Snyder u utorak.

Objavljene su snimke iz helikoptera koje prikazuju kuće kako gore i lavu koja se izlijeva u ocean. Službenik Kapoho Beach Lotsa Wil Okabe opisao je to područje kao spoj vikendica za odmor i stalnih nastambi: "Za nas je ovo prostor za odmor, ali oni koji ovdje žive sada pokušavaju dokučiti kamo će se preseliti."

>>VIDEO Lava na Havajima guta sve pred sobom, naređene nove evakuacije

Stanovnik Kapoha Mark Johnson, čijem domu također prijeti uništenje, izjavio je: "Zapravo se osjećam spokojno. Imao sam 28 godina prekrasnog iskustva ovdje." Dodao je kako ipak nije očekivao da će lava krenuti prema ovom području: "Samo bog zna što će se sljedeće dogoditi."

Tisuće stanovnika evakuirane su iz okruga Puna od početka erupcije 3. svibnja. Stanovnica Franny Brewer izjavila je: "Često plačem. Teško nam je, očito, jer su mnogi ljudi izgubili puno više od lijepog mjesta za odmor i uspomena."

Pročitajte više