VIDEO Ministar Grlić Radman oporbi u saboru: Nećete u Čavoglave, niste ni prije

Foto: Screenshot; Youtube

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman jučer je na 10. sazivu 21. sjednice Hrvatskog sabora iznio Izvješće o provedbi deklaracije Hrvatskog sabora o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu. 

Podnositelj je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Raspravu je proveo Odbor za Hrvatske izvan Republike Hrvatske, a vlada je dostavila mišljenje. U gotovo trosatnoj raspravi, pred svega desetak saborskih zastupnika, Grliću Radmanu proturječili su preostali članovi oporbe. 

Na koncu je Grlić-Radman, na prozivke da izvješće kasni, kazao da je za to kriva oporba, za koju tvrdi da se bavi drugim temama, među ostalim i njegovim opozivom. Poručio im je da im to neće uspjeti, da će premijer Andrej Plenković i HDZ ponovo pobijediti na ovogodišnjim parlamentarnim izborima. Oporbi je također poručio da “neće u Čavoglave" i da "nisu ni prije”. 

Riječ je, dakako, o stihovima jedne od najpoznatijih, ali i najkontroverznijih pjesama Marka Perkovića Thompsona Čavoglave, koja započinje s ustaškim pokličem "Za dom spremni!" 

 

Grlić Radman oporbi: Izvješće kasni zbog vas, zaokupljeni ste drugim temama 

“Zašto je zakašnjelo ovo izvješće? Pa upravo zbog vas. Vi ne želite čuti. Ja se od prošle godine od lipnja borim da ova tema uđe u raspravu, međutim, vi se bavite drugim temama. Treba li vam o tome podnositi dokaze? Vi znate koje su teme zaokupljale ovaj sabor. Znate i da sam ja i drugi put bio pozvan za opoziv gdje ste se vi baviti skupljanjem potpisa za to. Nećete. Nećete u Čavoglave, niste ni prije. Nikada nitko ovdje nije rekao: 'Ministre vanjskih poslova, vi ste ovdje napravili gaf u svom poslu.' Tko uopće prati što radi diplomacija? Jučer sam otvorio konzulat u Lihtenštajnu”, kazao je Grlić Radman, na što se HDZ-ov zastupnik Željko Rainer podsmjehnuo. 

Dalija Orešković: Je li to upućeno oporbi? Krajnje ste degutantni 

Jučerašnje izjave u saboru oštro je u replici komentirala saborska zastupnica iz stranke Pametno Dalija Orešković kazavši da je ministrovo ponašanje tijekom cijele rasprave bilo “krajnje degutantno”. 

“Ministre, kome ste se vi to citirali, kome ste se grozili s ‘nećete u Čavoglave, niste ni prije?’ Nama oporbenim zastupnicima? Hoćete reći da smo mi postali prijetnja i smetnja u vlastitoj državi? Cijela vaša retorika danas je krajnje degutantna. Vi nemate što drugo reći na činjenice, kritike i propitivanja, osim da će Andrej Plenković vladati dovijeka.

Vi ste državu Hrvatsku pretvorili u državu HDZ-a i to je vaša pozicija u odnosu na Bosnu i Hercegovinu. Hrvat se prizna ako ima vašu člansku iskaznicu. Da vas pitam koliko je Hrvata iz Bosne i Hercegovine iseljeno za vrijeme mandata Andreja Plenkovića, zamuckivali biste više nego inače. Pa kako vas nije sramota?” pitala ga je Orešković, na što joj je Grlić Radman, između ostalog, odgovorio da je za nju Bosna i Hercegovina “terra incognita”.  

Pročitajte više