VIDEO Na Jarunu snimljen pomor riba, što se događa?

Screenshot: Index, Video: Čitateljica Indexa

INDEX je u posjedu snimke s Jaruna od subote na kojima se vide uginule ribe kako plutaju površinom. Budući da građani ne znaju što se događa, odgovor smo pokušali dobiti od nadležnih u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".




Zanimalo nas je jesu li u Zavodu zabilježili neko zagađenje, kakvo i iz kojih izvora te što su poduzeli i što preporučuju građanima.

Ondje su nam neslužbeno rekli da im je naša dojava prva medijska dojava koju su dobili.


Na primjedbu kako se šire glasine da je kupanje na Jarunu zabranjeno jer je voda previše zagađena, dobili smo tumačenje da su nedavno izdali priopćenje o kvaliteti vode na pojedinim lokacijama na jezerima.

„Voda je na nekim točkama bila označena kao dobra, a na nekim kao izvrsna“, rekla nam je glasnogovornica Zavoda Virginia Ferenčina.

„Sezona kupanja još nije počela. Sve što utvrdimo moći će se vidjeti na našim službenim stranicama kao i svake godine. O ovom konkretnom slučaju razgovarat ćemo s voditeljicom odjela nakon čega ćemo imati više informacija“, pojasnila je obećavši da ćemo odgovore na pitanja doznati vrlo brzo.

Prema podacima koji su trenutno dostupni na stranicama Štampara, voda je dobra za kupanje na svim jarunskim jezerima. Štoviše, kako je rekla glasnogovornica, kreće se od dobre do izvrsne, a zabrane kupanje za sada nema ni na jednom od jezera, čak ni na Bundeku.


Grad ne preporučuje kupanje?

Građani su dodatno zbunjeni činjenicom da su iz Grada nedavno priopćili da plaže Veliko jezero, Malo jezero i Otok Univerzijade jezera Jarun ove godine nisu određene za kupanje, budući da je kakvoća vode na njima za prethodnu sezonu kupanja bila ocijenjena kao nezadovoljavajuća. No, ta odluka ne sadrži podatke o ispustu i količini otpadne vode na jezerima Jarun i Bundek, a nije obvezujuća. Za građane, u slučaju nepoštivanja, nisu predviđene sankcije pa se može očekivati da će se neki odlučiti zaplivati.

Poribljavanje i stres?

Inače u Štamparu su već ranije kao glavne izvore onečišćenja naveli otpadne vode, životinje i veći broj kupača, a kao jednu moguću mjeru predložili su odmuljivanje dna jezera.

Pomor riba nije nužno uvijek uzrokovan zagađenjem vode. On može imati razne uzroke, a jedan od najvjerojatnijih u ovom slučaju je stres riba. Naime, u četvrtak se Jarun poribljavao tako da su u njega ubačene tri tone bijelog amura te bijelog i sivog glavaša. Neke od tih riba ne uspijevaju podnijeti stres transporta i preseljenja u novi dom pa ugibaju. Ova pojava bilježila se i prijašnjih godina.

Index će objaviti odgovore čim stignu u redakciju.

Pročitajte više