VIDEO Neki puževi si sami odrube glave koje se kasnije kreću i jedu

Screenshot: YouTube/Guardian Australia

ODSJEČENE glave najmanje dvije vrste morskih puževa mogu se neko vrijeme same kretati, jesti te čak izbacivati otpadne tvari. Funkcioniraju neovisno nekih jedan do tri tjedna, odnosno koliko je potrebno da njihova tijela, uključujući i srce, ponovno izrastu.

"Tijela koja su ostala bez glave mogu živjeti i do nekoliko mjeseci sve dok im se meso ne počne raspadati. Tijelima nikada ne naraste nova glava. U glavi se nalaze mozak i zubi, što je vjerojatno nezamjenjivo", rekla je biologinja Sayaka Mitoh sa Sveučilišta za žene Nara u Japanu.

Zelenkasta odsječena glava 

Mitoh i njezin mentor biolog Yoichi Yusa uzgajali su morske puževe Elysia cf. marginata kako bi proučavali njihove fotosintetske sposobnosti kada su u svom laboratoriju otkrili živu, odsječenu glavu, piše New Scientist.

Pregledali su svoje puževe i otkrili da svi imaju određenu vrstu udubine na vratu. Zavezali su tanku uzicu oko vrata šest laboratorijski uzgojenih puževa, na poziciji te udubine, i primijetili da ih je svih šest unutar jednog dana odrubilo, odnosno, odbacilo svoje glave.

"Nakon što se puž nahrani algama njegova glava postane zelenkasta od kloroplasta. No, ona bude zelenkasta i nakon što je odsječena od tijela. Smatramo da su probavne žlijezde ovih puževa raspoređene po cijeloj površini tijela, uključujući i u glavi", objasnila je Mitoh.

Zašto to rade?

Znanstvenici su u međuvremenu svakodnevno promatrali 160 puževa vrste Elysia atroviridis (neki su bili divlji primjerci, a neki uzgojeni u laboratoriju) sve do njihove smrti, do koje je u prosjeku došlo u nešto manje od dvije godine.

Pet od 15 laboratorijski uzgojenih puževa i tri od 145 divljih odrubilo je vlastite glave, dok je 39 divljih puževa amputiralo manje dijelove tijela poput repa ili produžetaka koji nalikuju na stopala.

S obzirom na to da neke životinje odbacuju dijelove tijela kako bi pobjegle predatorima, znanstvenici su pokušali štipati i bockati drugu skupinu puževa kako bi oponašali napad grabežljivca, ali niti jedan od njih nije reagirao samoamputacijom.

Umjesto toga, primijetili su da su neki od divljih primjeraka imali parazite; uključujući svih 42 koji su odsjekli dijelove tijela.

"Vjerujemo da ova vrsta puževa odbacuje dijelove tijela kako bi uklonila unutarnje parazite koji sprječavaju njihovo razmnožavanje. No, to je za sada hipoteza", rekla je Mitoh.

Pročitajte više