Video: New York Post karikaturom Obamu povezao s glupom mrtvom čimpanzom

POJEDINI mediji u SAD-u, poput New York Posta, koji je objavio karikaturu mrtve čimpanze koja bi trebala predstavljati predsjednika Baracka Obamu, pokazuju kako ta zemlja još uvijek nije uzašla iz okova rasističkog društva.

Jučer objavljena karikatura u tom listu, pokazuje mecima izrešetanu mrtvu čimpanzu, koju su ubila dvojica policajaca i koja bi po svemu sudeći trebala predstavljati predsjednika Baracka Obamu. Na karikaturi jedan od policajca kaže kako će sad "morati pronaći nekog drugog da napiše idući paket pomoći američkom gospodarstvu".

Rasizam prikriven velom novinarstva

"Crtež je očita parodija na nedavni događaj iz Conneticuta u kojem je upucana nasilna čimpanza. Njime se izruguje nastojanje Washingtona da američku ekonomiju digne iz ponora", kazao je za američke medije Col Allan, glavni urednik lista.

Nekim medijima u SAD-u sasvim je jasno što je poruka te karikature pa tako Black Star News smatra kako se radi o rasizmu prikrivenom novinarskim velom. "Kanalizacijsko novinarstvo je specijalnost New York Posta. Te novine ne vrijede ni za obrisat stražnjicu njima", zaključuju u Black Star Newsu.

Drugi kritičari, osim što su karikaturu nazvali rasističkom i smatraju kako se na taj način poziva na atentat na Obamu, tvrde kako se njom trivijalizira tragedija u kojoj je žena ostala unakažena u napadu spomenute čimpanze u Conneticutu, prenosi Associated Press. Mnogi pozivaju na bojkot New York Posta i tvrtki koje ga oglašavaju.

Bijela kuća bez komentara

Iz Bijele kuće odbili su komentirati spornu karikaturu. "Nisam vidio crtež. Mislim kako zapravo New York Post nije pametno čitati ako se želite informirati o važnim događajima", kazao je Robert Gibbs, tajnik za medije u Bijeloj kući.

Kontroverznu karikaturu nacrtao je Sean Delonas, koji je u jednoj od svojih prijašnjih karikatura prikazao gej parove koji traže brak kao osobe koje vole seks s ovcama.

B.V.
Foto: New York Post

Pročitajte više