VIDEO Novih 68 bolesnika u Hrvatskoj, 1079 ukupno, još jedna osoba umrla

Foto: Pixsell

U POSLJEDNJA 24 sata u Hrvatskoj je 68 novozaraženih koronavirusom, što je ukupno 1079, a preminulo je osam oboljelih od covida 19, jedan više nego jučer, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Oporavila su se 92 bolesnika, četvero više nego jučer, a na respiratoru ih je 39.

"Imamo još jednu preminulu žensku osobu u KB-u Dubrava. Riječ je o ženi, 1935. godište, i kroničnom bolesniku”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare.

Iznio je i podatak da je do sada provedeno 9250 testiranja, od čega 828 tijekom jučerašnjeg dana.

"Jedini način sprječavanja širenja infekcije dosljedno je pridržavanje propisanih mjera", ponovio je Beroš.

 

Božinović: 45 ugostiteljskih lokala kršilo obustavu rada

Voditelj stožera, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je da je policija u 45 ugostiteljskih lokala zabilježila kršenje mjera Stožera, u karlovačkoj PU jedan, u koprivničko-križevačkoj jedan, u krapinsko-zagorskoj dva, u ličko-senjskoj dva, u splitsko-dalmatinskoj zabilježeno je 14, u varaždinskoj šest, vukovarsko-srijemskoj tri, u zadarskoj šest i u zagrebačkoj 10 slučajeva.

"Policija je otkrila da je 45 lokala radilo nakon što je donesena odluka o obustavi rada", rekao je Božinović.

Iznio je i podatak da je u zadnja 24 sata zaprimljeno 86 prijava o kršenju samoizolacije, a u 29 slučajeva utvrđeno je kršenje i o tome je obaviješten Državni inspektorat.

Do sada je bilo ukupno 3746 dojava, od kojih je utvrđeno kršenje samoizolacije kod 1053 osobe.

U službama koje su na terenu u kontaktu s oboljelima oboljelo je 13 policijskih službenika, tri vatrogasca, osam pripadnika Oružanih snaga, dva djelatnika Državnog inspektorata, a u Stožeru nemaju podatak da se netko od novinara ili snimatelja zarazio koronavirusom.

Policijskim službenicima koji su se zarazili na terenu plaća se neće umanjivati

Božinović je otkrio da se dnevno izdaje oko 100.000 e-propusnica za napuštanje mjesta prebivališta i poručio da će one, ako ih se nastavi izdavati ovim tempom, izgubiti smisao.

"Pozivam sve da dobro razmisle u interesu ne samo svoje tvrtke nego u interesu zdravlja obitelji i nacije, da budu restriktivni kad stavljaju ljude na popis i traže propusnicu samo za razdoblje kad taj djelatnik treba napustiti prebivalište", rekao je Božinović dodavši da je odbijeno 4500 zahtjeva za izdavanjem propusnica.

Izvijestio je da će od danas poslijepodne tvrtke koje traže e-propusnice to moći napraviti skupno, a ne za svakog radnika pojedinačno.

Vezano uz naknade plaća policijskim službenicima koji su u izolaciji završili zbog prirode svoga posla, odgovorio je da će se svaki pojedinačni slučaj razmotriti, ali se generalne odluke o punoj naknadi plaće za vrijeme samoizolacije neće donositi.

Vodit će se računa da onim policijskim službenicima koji su se zarazili štiteći živote i zdravlje građana plaće ne budu umanjene, istaknuo je.

Beroš opet komentirao situaciju u Dalmaciji

Što se tiče situacije po županijama, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da se čisti situacija u Dalmaciji, ni jedna županija nema neko posebno žarište, a situacija je pod kontrolom.

Prilično velik broj oboljelih (46) u Krapinsko-zagorskoj županiji povezao je s incidentom u slovenskoj tvrtki blizu granice.

Na situaciju u Splitu i okupljanja mladih u kafićima u Dalmaciji osvrnuo se i ministar Beroš.

"Nikad nećemo prestati naglašavati važnost samodiscipline. Važno je da se to u Splitu više ne događa. Jedini način za prekid epidemije je da se odgovorno ponašamo", poručio je.

Capak se osvrnuo i na brze testove na koronavirus čija se pouzdanost ispituje u HZJZ-u rekavši kako ih se u ovom trenutku ne preporučuje jer nisu dovoljno pouzdani.

Što se tiče zdravstvenog osoblja, otkrio je kako je zaraženo 145 zdravstvenih djelatnika, 8 ljekarnika, 10 stomatologa, 8 administrativnih djelatnika, 61 doktor medicine i 44 medicinske sestre.

"Svi se osjećaju dobro i nitko nije ozbiljno bolestan", istaknuo je Capak.

Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić također se osvrnula na testove rekavši da nijedan nije sto posto pouzdan, svaki od njih  u manjim postocima daje lažno pozitivne i lažno negativne rezultate.

"U tijeku je poplava raznih testova, od kojih je neke odobrila Svjetska zdravstvena organizacija. Svi testovi koje mi koristimo prethodno su provjereni i laboratoriji su ih morali 'na slijepo' testirati", rekla je Markotić.

Božinović o propusnicama

"Mi cijelo vrijeme imamo izbor, a on je jasan. To je očuvanje života i zdravlja", rekao je Božinović.

Odbijeno je više od 4500 propusnica. Bilo je onih koji su u samoizolaciji, a tražili su propusnicu. To su sve ponašanja koja nisu dozvoljena.

"Cijeli se sustav, zdravstveni i druge službe, potrudio da se organizira na jedan dosad neviđen način. Pripremaju se dvorane za nedajbože, takve okolnosti. Život i zdravlje je na prvom mjestu", rekao je Božinović.

"Imamo neki ritam od 100.000 propusnica dnevno. Ako nastavimo tim ritmom, one bi s epidemiološke strane počele gubiti smisao. Ako radiš u istom mjestu, ne treba propusnica. Da firme daju propusnice onima koji moraju po nešto otići, pa ne može biti situacija da svi moraju dobiti propusnicu, tada se gubi smisao. Sve ovo ostaje digitalno zapisano. Pozivam sve da dobro razmisle u interesu ne samo svoje firme nego u interesu zdravlja obitelji, nacije, da budu restriktivni kad stavljaju ljude na popis i da daju samo na ono razdoblje kad treba da taj djelatnik napusti prebivalište", rekao je Božinović.

"Mi osluškujemo, naravno da ćemo se prilagođavati svakoj situaciji, posebno kad se radi o manjim općinama", rekao je.

"Cijelo vrijeme balansiramo između dva zahtjeva koja su pred ovim Stožerom: kako održati povoljnu epidemiološku situaciju i kako omogućiti s druge strane da život ide dalje", rekao je Božinović.

"To je sustav koji je u vrlo kratko vrijeme odgovorio na one temeljne zahtjeve, posložio i uvezao nekoliko baza podataka, taj sustav funkcionira. Ako se pokaže potreba, može se produžiti. Dajte nam još dan, dva, najavit ćemo pravovremeno", rekao je Božinović.

O drive-in tržnicama

Komentirao je Bandićevu ideju o drive-in tržnici.

"Što se toga tiče, ovaj Stožer već tjedan dana kroz različite formate, uključujući i predstavnike Ministarstva poljoprivrede i ministricu, razmatra koje su mogućnosti kako bi se taj važan segment našeg gospodarstva stavio u pogon, to nije jednostavno. Međutim, pitanja pojedinih rješenja i načina rješavanja su sva ovdje razmatrana. Drive-in je nešto što je primarijus Capak stavio na papir prije nekoliko dana kao temu o kojoj se može razgovarati", rekao je Božinović.

Komentirali i zaraženog šefa Vinogradske

Markotić je komentirala stanje bolesnih.

"Što se tiče osoba na respiratoru, u našoj klinici nema promjena u odnosu na jučer. Jedna osoba je na respiratoru, ne znamo je li covid. Profesor Zovak je sam priopćio da je pozitivan", rekla je Markotić.

Nadovezao se Capak.

"Svi koji su u zadnjih 48 sati bili u socijalnom kontaktu sa Zovakom bit će u samoizolaciji", rekao je Capak.

Rečene su brojke za zdravstvene djelatnike: 145 djelatnika koji su zaposleni u zdravstvenom sustavu je pozitivno. To su osam ljekarnika, 10 stomatologa, 8 djelatnika u administraciji, 61 doktor medicine, 44 medicinske sestre.

"Neki od tih liječnika su prenijeli na svoje obitelji. Koliko je meni poznato, nitko od njih nije teže bolestan. Svi se vesele trenutku da se vrate na svoja radna mjesta", rekao je Beroš.

"Od danas poslijepodne firme koje traže e-propusnice će to moći napraviti skupno. Firma u tablici to dostavi nadležnom ministarstvu putem aplikacije", rekao je na kraju Božinović.

Pročitajte više