VIDEO Objavljene prve snimke testiranja Rimčevog C_Two u zračnom tunelu

Screenshot: Rimac automobili

NA FACEBOOK stranici Rimac Automobila danas je objavljen video testiranja C_Two, u kojemu i stručnjaci koji su radili na njemu objašnjavaju kako je auto nastao.

"Iz više razloga, odlučili smo se na promjenu početnog dizajna. Linije C_Two automobila sada izgledaju drugačije nego što je to početno zamišljeno. Svaku promjenu morali smo uskladiti s dizajnom samog vozila, inženjeringom, homologacijom, ergonomijom, kinematikom i ostalim. Nakon što smo postigli to što želimo, ali prije ulaganju u proizvodnju, potvrdili smo rezultate u zračnom tunelu“, napisali su iz Rimac Automobila.

Kako je za pripremu CFD modela potrebno veliko iskustvo i znanje da se stvori optimalna simulacija uz uvijek ograničene resurse računala u Rimac Automobilima su model razvijali dulje vrijeme, čineći ga s vremenom vrlo sličnim realnom okruženju. U konačnici je stvorena mreža od čak 70 milijuna elemenata koja simulira sve vitalne dijelove vozila u polja zraka oko njega. A za zavrtiti takav model trebalo je moćno računalo. U tu svrhu su iskorišteni kapaciteti superračunala BURA sa riječkog sveučilišta, a koje karakterizira čak 7.000 jezgri. Upravo zahvaljujući moćnom računalu se uspjelo u kraćem vremenskom periodu definirati i izvrtjeti više različitih modela, odnosno simulacija. I svejedno, prošle su dvije godine u razvoju koji je doveo da se optimalna verzija izmodelira u prirodnoj veličini i provjeri modelskim ispitivanjem u zračnom tunelu. Pritom u kompaniji naglašavaju da baš ništa nije preuzeto s prijašnjeg Concepta_One, osim ideje da se stvori najsnažniji električni hiperautomobil.

U službenom priopćenju navode kako su razlike u rezultatu između modelskih ispitivanja i CFD analize tek 2,4% ako govorimo o koeficijentu otpora zraka. Stoga sada vjerojatno slijedi izrada prototipa s kojim će se na stazi provjeriti svi parametri, od funkcioniranja aktivnih elemenata aerodinamike, pa sve do učinkovitosti hlađenja. 

Prve fotografije

Podsjetimo se, prije samo nekoliko dana na stranici Rimac Automobila objavljene su moćne fotografije modela auta C-Two prije samog testiranja.

"Prvi pogled u testiranja aerodinamike Rimca C_Two u zračnom tunelu.

Ovo je model u prirodnoj veličini izrađen isključivo za zračni tunel s potpuno funkcionalnim komponentama aktivne aerodinamike, realističnim ovjesom i kočnicama, ventilatorom i realnim padom tlaka u prolazu kroz izmjenjivač topline.

To je omogućilo da brzo testiramo relevantne dijelove i usporedimo ih s rezultatima CFD-a (Computational Fluid Dynamics, numeričke metode proračuna dinamike fluida pomoću računala).

Testiranje je napravljeno prije početka izrade alata za proizvodnju, pa je time omogućeno da svaka potencijalna promjena bude implementirana na serijskom automobilu. Uskoro više…”, napisali su iz Rimac Automobila najavljujući video.

Pročitajte više