VIDEO Objavljene snimke meteora iznad Hrvatske: "Ovo je prava rijetkost"

Foto: Facebook/Hrvatsko astronomsko društvo

HRVATSKO astronomsko društvo objavilo je snimke meteora snažnog sjaja koji se sinoć vidio iznad Hrvatske.

"Sinoć u 21:51:13 po srednjem griničkom vremenu (UT) na nebu iznad Hrvatske zabljesnuo je vrlo sjajan meteor bolid. Meteor je zabilježilo 14 kamera Hrvatske odnosno Globalne meteorske mreže od čega 8 kamera u Hrvatskoj, 4 u Češkoj i po jedna u Mađarskoj i Sloveniji. Meteor pripada meteorskom potoku Srpanjski Pegazidi, a zanimljiv po tome što je bio jako sjajan, poput punog mjeseca i što je započeo vidljivi dio leta na vrlo velikoj visini od 170 km što je prava rijetkost.

Za ovim tijelom neće biti potrage jer iz analize snimaka možemo reći da je sasvim izgorio na visini malo višoj od 83 km, a trag koji je ostavio za sobom visinski su vjetrovi raznosili čak desetak minuta", objavili su.

"Meteoroid se zapalio iznad Mađarske, bljesnuo iznad Hrvatske i da je od njega nešto ostalo, išli bi tražiti meteorit u Sloveniji. Gorio je punih 200 kilometara", dodali su.

"Nakon opažanja slijedi potraga"

"Jučer, malo prije ponoći, desetak kamera Globalne meteorske mreže https://globalmeteornetwork.org/ od kojih je nekoliko postavljeno kod jednog našeg člana u Varaždinu, zabilježile su snažan bolid na nebu iznad našeg grada!

Bolid je meteor velikog sjaja koji izgleda kao vatrena kugla. Uglavnom izgori u atmosferi, a rijetko njegovi dijelovi stignu do površine Zemlje. Globalna meteorska mreža će dati još informacija o ovom bolidu nakon zajedničke obrade svih promatranja", objavili su uz fotografiju iz Astronomskog društva Varaždin.

Pročitajte više