Ostaci kineske rakete pali kod sela. Zabranjeno fotografiranje. Uklonjene snimke

Screenshot: X

U subotu su kod sela u jugozapadnoj Kini pali, kako se sumnja, ostaci kineske rakete, pokazuju snimke objavljene na društvenim mrežama. Snimke su se pojavile ubrzo nakon što je iz Centra za lansiranje Xichang u pokrajini Sichuan u 15 sati lansirana raketa-nosač Long March 2C.

Raketa je u orbitu prenosila Space Variable Objects Monitor, snažan satelit koji su razvile Kina i Francuska kako bi znanstvenici mogli proučavati najudaljenije eksplozije zvijezda, poznate kao eksplozije gama zraka. Na snimci objavljenoj na Kuaishou, kineskoj stranici za kratke videozapise, vidi se dugačak komad krhotine cilindričnog oblika kako pada iznad sela i ruši se kod obližnjeg brda. 

"Osjećao se oštar miris i čula eksplozija"

CNN je geolocirao video i utvrdio da je snimljen u selu Xianqiao u pokrajini Guizhou, koja graniči s pokrajinom Sichuan. Druge snimke koje kruže kineskim društvenim mrežama također prikazuju istu scenu, pad krhotina koji iza sebe na nebu ostavlja narančasti trag dima. 

Na jednom se vidi kako seljani u panici bježe na sigurno, dok su neki od njih pokrili uši zbog gromoglasnog zvuka. Određeni broj videozapisa je uklonjen do ponedjeljka popodne. Svjedoci događaja na društvenim mrežama navode da su čuli snažnu eksploziju nakon što su krhotine pale na tlo. "Osjećao se oštar miris i čula eksplozija", dodali su. 

Zabranjeno snimanje i fotografiranje

Mještanin je objavio obavijest vlasti, koja je također kasnije uklonjena, a u kojoj se navodi da će grad Xinba, u blizini sela Xianqiao, skupljati krhotine od 14:45 do 15:15 sati u subotu. Vlasti su zamolile stanovnike da napuste domove sat vremena prije lansiranja i upozorile ih da se drže podalje od krhotina kako im ne bi naškodili eksplozija i otrovni plin. 

Stanovnicima je također strogo zabranjeno fotografirati krhotine ili objavljivati snimke događaja na internetu. Lokalne vlasti nisu zaprimile izvješća o ozlijeđenima. 

"Ovo je iznimno otrovno"

Raketni stručnjak Markus Schiller kaže da krhotine izgleda dolaze od prvog stupnja potisnika rakete Long March 2C, koji koristi tekuće pogonsko gorivo od dušikovog tetroksida i nesimetričnog dimetilhidrazina (UDMH).  

"Ova kombinacija uvijek stvara narančaste tragove dima. Iznimno je toksična i kancerogena. Ne piše se dobro onome tko to udiše. Zapadne svemirske agencije uglavnom više ne koriste ovakvu vrstu visoko toksičnih tekućih pogonskih goriva, za razliku od Rusije i Kine", rekao je Schiller. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.