VIDEO Pitali smo građane što misle o vladinim mjerama protiv poskupljenja

PREMIJER Andrej Plenković predstavio je danas paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata ukupno vrijedan 4.8 milijardi kuna, a među mjerama su sniženje stope PDV-a na plin i neke poljoprivredne proizvode, subvencije na cijenu plina, promjene u sustavu naknada socijalno ugroženima, jednokratne naknade za umirovljenike.

Stopa PDV-a na plin i toplinsku energiju bit će trajno snižena s 25 na 13 posto, koliko iznosi i za struju, dok će od 1. travnja ove do 31. ožujka iduće godine PDV na plin biti snižen na 5 posto. Smanjuje se i PDV na hranu - s 13 na 5 posto na svježe meso i ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti, dječju hranu, na troškove u poljoprivredi s 25 na 5 posto, s 25 na 5 posto na maslac i margarin.

Pitali smo građane što misle o mjerama

Pitali smo građane u Zagrebu kako komentiraju nove mjere i očekuju li daljnji rast cijena.

"Mislim da nam se ne piše dobro, barem onima koji moraju plaćati po tim poskupljenjima", kaže umirovljenica. Dio građana pozdravlja mjere, ali naglašavaju da i plaće trebaju rasti. "To bi bilo lijepo, samo što je to u Hrvatskoj i ostalim zemljama Balkana nemoguće", kaže prolaznica.

Sve je to dio geopolitičke igre u kojoj se našla Hrvatska, tvrdi mladić.

"Taj PDV, ne znam koliko će to imati krajnjeg efekta, ima puno tih nameta i trošarina koje su opasnije od PDV-a", kaže gospođa.

"Neka Plenković živi s mojom penzijom"

Plenković je najavio i isplatu jednokratne pomoći umirovljenicima zbog najavljenih poskupljenja, prvenstveno struje i plina. Iznos jednokratnih potpora umirovljenicima ovisit će o visini mirovine, a naknade će dobiti 721.000 umirovljenika. Na njih će biti potrošeno 470 milijuna kuna.

Najveću naknadu u iznosu od 1200 kuna dobit će oni koji imaju mirovinu manju od 1500 kuna. Oni s mirovinama od 1500 do 2000 kuna dobit će 900 kuna jednokratne pomoći. Umirovljenici koji mjesečno primaju 2000-3000 kuna mirovine dobit će 600 kuna pomoći, a oni s mirovinama od 3000 do 4000 kuna dobit će 400 kuna naknade.

"Dobivamo stalno neke naknade, ali mislim da nije to to", kaže umirovljenik. "Nakon 40 godina imam 2500 kuna penzije pa neka Plenković živi s tim", rekla je umirovljenica, dok druga kaže da se radi samo o "politici simbolike".

Visinom mirovine nije zadovoljna ni gospođa u krznenom kaputu. "Znate, ja jesam u ovom u čemu me vidite, ali to je od jako davno. A naknada, hvala lijepa, ali jedino bih htjela vidjeti kako bi Plenković živio kad bi imao prosječnu mirovinu", rekla je.

Pročitajte više