VIDEO Plenković u saboru: Moramo uvesti drastičnije mjere, prioritet je izbjeći smrt

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

PREMIJER Andrej Plenković pozvao je jutros, iz Hrvatskog sabora kojem je predstavio paket mjera za pomoć gospodarstvu težak više od 30 milijardi kuna, na solidarnost i jedinstvo nacije u vrijeme pandemije koronavirusa.

"Ovo je okolnost koja zahtjeva odgovornost i solidarnost, okolnost u kojoj je vrijeme za jedinstvo nacije", rekao je premijer naglašavajući da ćemo rat s koronavirusom dobiti samo ako smo jedinstveni.

Ako nismo jedinstveni imat ćemo većih problema

Ako ne budemo jedinstveni, imat ćemo većih problema i veću štetu, naglasio je Plenković.

Poručio je da od gospodarskih subjekata i poslodavaca očekuje da razumiju trenutak u kojem se zemlja nalazi i kao zajednički cilj prepoznaju očuvanje radnih mjesta.    

"Jedino ako smo svi kao društvo solidarni moći ćemo bolje prebroditi krizu, važno je da svi podjednako i solidarno snosimo dio tereta“, istaknuo je i zahvalio zastupnicima što su pristali da se Vladin paket pomoći gospodarstvu od 63 mjere kroz 19 zakona raspravi i izglasa u žurnoj proceduri.

Plenković je pritom opetovao svoju poruku da smo u ratu protiv korone, panike i društveno ekonomskih posljedica.

Paket pomoći vrijedan više od 30 milijardi kuna

Detaljno je predstavio mjere iz paketa pomoći vrijednog više od 30 milijardi kuna, naglašavajući da u "velikoj bitci za zdravlje" ne smijemo ostaviti po strani borbu za svako radno mjesto.

U paketu, precizirao je, mjere odgode poreza u razdoblju od tri mjeseca iznose do 12 milijardi, isplata neto plaće poslodavcima koji će zadržati radnike bit će oko 5 milijardi, moratorij na plaćanje rata kredita prema bankama i HBOR-u oko 17 milijardi, sektorske mjere oko milijardu kuna.

U ovom trenutku ne znamo koliki će biti iznos sredstva potrebnih za nove kredite, kazao je Plenković i stranke zastupljene u Saboru pozvao na što veći stupanj konsenzusa, obećavši im da će Vlada i dalje djelovati potpuno transparentno, informirati Sabor i javnost o realnosti razvoja novih okolnosti.

Ovaj je paket možda najkompletniji paket mjera koji se predstavlja u bilo kojoj članici Unije, naglasio je premijer.

Hrvatska, poručio je, svoju ulogu predsjedajuće Vijeća EU-a i zemlje koja je za sada reagirala dosta bolje i brže na krizu, kani nastaviti kroz cijelu krizu uz punu odgovornost i zaštitu nacionalnih interesa.

Hrvatska se dobro nosi s koronavirusom

Plenković je izrazio zadovoljstvo načinom na koji se Hrvatska nosi s epidemijom koronavirusa, kojim je u svijetu dosad zaraženo 200.000 ljudi, a umrlo ih je 8000.

"Hrvatska je ovu ugrozu prepoznala na vrijeme i spremno ju je dočekala", naglasio je navodeći kako je Španjolska samo prije 17 dana imala 84 zaražene osobe, a danas ih ima 12.0000.

U Hrvatskoj je, na sreću, situacija još pod kontrolom, broj zaraženih je prilično umjeren, jutros ih je bilo 81, naveo je Plenković i naglasio kako se, da bi situaciju što više držali pod kontrolom, moraju uvesti drastičnije mjere.

Na preporuku epidemiologa i Kriznog stožera pripremili smo mjere kako bi što više ograničili okupljanja i društvene kontakte, rekao je premijer.

Europska solidarnost

Zastupnike je izvijestio da je u utorak popodne održano Europsko vijeće, na kojem se razgovaralo o mjerama protiv pandemije koronavirusa. Postoji europska solidarnost, poglavito s onima koji su pretrpjeli velike žrtve, rekao je premijer.

Prenio je i kako je u utorak razgovarao s povjerenikom za proračun Hahnom.

Komisija je Hrvatskoj omogućila korištenje likvidnih sredstava u iznosu od  174 milijuna eura, koji će se koristiti za brže ugovaranje projekata sufinanciranih iz europskih fondova, istaknuo je.

Ministar financija Zdravko Marić naglasio je da su u ovom trenutku na prvom mjestu likvidnost i radna mjesta. 

Važno je da mjere zažive u što kraćem roku, a bit će sigurno potrebne i dodatne mjere. "Svjesni smo visoke dinamike krize i svih implikacija na gospodarstvo", kazao je Marić.

U kreiranju mjera za spas gospodarstva Vlada je surađivala s Hrvatskom narodnom bankom, tako da postoji sinergija monetarne i fiskalne politike, kao i suradnja sa socijalnim partnerima.

Sjednicu sabora prenosimo uživo na Indexu

>>Tijek događaja

12:02 Replike su gotove, rasprave su otvorene. Javilo se 14 klubova i 24 pojedinačne rasprave.

11:56 Uslijedilo je pitanje Bojana Glavaševića koji je prenio poruku građana da odgoda davanja nije rješenje.

"Ovo su mjere koje u ovom trenutku možemo provesti. Odgoda plaćanja je nešto što će odmah omogućiti likvidnost. Naravno da će biti dostupna beskamatna otplata. Nikome nije u interesu da ovo sve odjednom kasnije dospije", odgovorio je Marić.

11:53 Uslijedile su replike na izlaganje ministra Marića. Prvi je bio zastupnik Glasnović koji je pitao jesu li napravljene procjene koliko će sve ovo trajati. Pitao je i hoće li se zvati ministri iz mirovine i imamo li novaca za respiratore.

"Po službenim procjenama teško možemo točno znati koliko će sve ovo i koliko intenzivno trajati. Važno je da je odgovornost na svima nama da radimo kao da idemo ka najcrnjem scenariju. Ovaj set mjera je nešto što brzo može profunkcionirati, za sve dalje ćemo trebati nove mjere", odgovorio je Marić.

11:50 Oglasio se zastupnik Tuđman. Rekao je kako misli da se ove odredbe trebaju održati i ubuduće i da se treba računati s osiguranjem radnih mjesta jer se često događa da strana konkurencija ima prednost.

"Vodit ćemo računa o tome i da se uredi dio za domaće proizvođače", rekao je premijer.

11:47 Zastupnik Šuker je rekao da su mjere fleksibilne i da će se mijenjati o situaciji. Kaže da o tome treba raspravljati i kako treba naglasiti odgovornost.

"Ako odgovornosti ne bude, bit će svašta. Uspjeli ste za isti stol dovesti cijeli financijski sektor i to garantira održivost", rekao je Šuker.

"Ja prvo moram pohvaliti reakcije stranaka, sindikata, poslodavaca, bankarskog sektora. Moj je osjećaj da je većina osvijestila koliko je važno djelovanje svakoga. Da ne bude ponašanja koja su profiterska. Nije dobro da nam se događaju situacije u kojima se svjesno ide u otkaze. Zato i ne dajemo ono što će dobiti drugi onima koji će otpuštati. Zadržimo radnike", rekao je premijer.

11:43 Uslijedilo je pitanje o mjerama na koje je Plenković rekao kako ne bismo, da smo već uveli euro, dobar dio ovih problema ni rješavali jer ne bi bilo razlika u tečajevima.

11:40 Panenić je upozorio na odgodu zakupa poljoprivrednog zemljišta rekavši kako se odluka kosi s novim zakonom koji je davao duži rok, a zamolio je i za otpis duga.

"Hvala, vidjet ćemo s ministricom, i ako možemo, riješit ćemo", odgovorio je.

11:38 Zastupnik Mrsić je postavio pitanje o radnicima koji će se iz EU početi vraćati u Hrvatsku da dobiju financijsku potporu, u slučaju da su na radu vani, a poslodavac im je iz Hrvatske.

"Vidjet ćemo je li sveobuhvat kompletan ili ne, vidjet ću s ministrom, ali mjera će obuhvatiti sve one koje treba", rekao je premijer.

11:37 Jedan od zastupnika je postavio pitanje može li ljudima kojima je isključena struja, a imaju djecu, HEP uključiti struju da djeca mogu pratiti nastavu.

"Može, zvat ćemo direktora HUP-a i dati nalog da im se pusti struja", rekao je premijer.

11:34 Zastupnik Latković je uputio repliku premijeru i ministru Mariću koji želi da se produži rok za naplatu PDV-a za veće poduzetnike.

"Vlada ima odgovornost da funkcionira zdravstveni sustav. Moramo imati neki dio poreza da njima omogućimo sve što je potrebno. Fokus nam je porez na dohodak, na zdravstveno i mirovinsko. Ako dođe trenutak, razmotrit ćemo i neke druge", rekao je.

11:32 Uslijedilo je pitanje Ivana Pernara koji je pozvao da se smanje plaće svima u saboru, kao i da premijer sam sebi smanji plaću. Rekao je i kako odgoda plaćanja obveza i doprinosa nije rješenje.

"Dopustite da kao što vi imate svoju logiku, mi imamo svoju logiku i svoje mjere. Što se tiče solidarnosti, poduzimat ćemo sve što je potrebno, vaša demagogija mi ne treba. Vidite li mi da i razumijemo situaciju ili ne to je nešto drugo. Mi poduzimamo sveobuhvatne mjere, a vi govorite o demagogiji, ne mi", rekao je.

11:30 Zastupnik Božo Ljubić postavio je pitanje o ograničenju izvoza i solidarnosti u Europi.

"Logika je da se održi jedinstveno tržište koliko god je to moguće. Svaka zemlja će npr. brinuti koliko ima maski u svojoj zemlji. To je logično, i mi smo vratili cijene na 30. siječnja, dan kad je proglašena epidemija", rekao je.

11:27 Sljedeći je bio Dobrović koji je rekao kako bi volio dodatne mjere tijekom provedbe.

"Prilika je da se naš sektor ojača i da se naša roba plasira stranim kupcima. Ako HEP uvozi ugljen iz Kolumbije, zar ne postoje prioritetna sredstva koja se mogu usmjeriti domaćim proizvodima?" upitao je.

Plenković je odgovorio kako se nastoji primijeniti politika "od polja do stola".

"Ovo je prilika da se to dodatno primijeni i da vidimo kakvi su naši kapaciteti", rekao je premijer.

11:26 Vlaho Orepić je rekao kako će se ovim mjerama akumulirati dug. 

"U svakom od ovih zakona imate formulaciju posebne okolnosti. Mi smo u tome gotovo dva mjeseca, mi se time bavimo gotovo dva mjeseca. Sad je vrijeme za društvenu odgovornost i političku zrelost svih nas", rekao je.

11:23 Zekanović je upitao što je s onima koji ne zarade ništa, otkud će dati neto plaću. 

"Niste govorili ni o brojnim osobama koje su ovih dana ostale bez posla. Bit će ih stotine tisuća, što s njima", upitao je.

"Dakle, cijeli paket mjera odnosi se i na mogućnost davanja sredstava onima koji će biti ugroženi. Tanka je linija između paničnog i odgovornog ponašanja. Moramo pomoći onima kojima treba, a ne stvarati paniku. Zato apeliram na poslodavce, ne dajte ljudima otkaze. To je najvažnije", zaključio je.

11:20 Zastupnik Podolnjak je postavio pitanje ne krše li nove odredbe ljudska prava i poduzetničke slobode.

"Slažem se s vama kao pravnik, ali sada imamo prioritet. Pogledajmo Italiju. Meni je kao premijeru najvažnije da građani izbjegnu smrt. Nema važnijeg prioriteta. Bez građana nema prava", rekao je premijer.

"Ovo je toliko izvanredna okolnost da nema toga tko neće biti pogođen", rekao je premijer o poslovnim sektorima.

11:17 Stjepan Čuraj iz HNS-a je rekao kako pohvaljuje odgode, ali kako bi uveo i moratorij kako kasnije ne bi sve rate došle na naplatu odjednom. Pitao je i za kriterij za poduzetnike s poteškoćama.

"Banke neće tražiti sve odjednom. Doći će do reprograma, i to bez kamata", rekao je premijer.

Osvrnuo se i na prethodno pitanje Nikole Grmoje i rekao kako automobili čija nabavka je krenula neće biti provedena te kako će to biti stornirano iste sekunde.

"Nema kupovine automobila u krizi", rekao je.

11:14 Uslijedila je replika Nikole Grmoje koji je rekao kako se javljaju ljudi koji kažu da ove mjere predstavljaju samo odgodu te kako im treba otpis.

"Tražimo i smanjenje potrošnje države. Ne možete sada nabavljati automobile. Sav novac dajte u gospodarstvo", rekao je Grmoja.

Plenković je odgovorio kako su mjere jako zaokružene i cjelovite.

"Ako mi kažemo poslodavcima da ne daju otkaze, a mi im damo neto minimalac, ne plaćate zdravstveno, mirovinsko ni porez, mi smo ogolili veliki trošak svakome. Govoriti danas o totalnom otpisivanju nije trenutak. Sada radimo maksimum pa ćemo vidjeti dalje", odgovorio je Plenković.

11:12 Vrijeme je za replike kojih ima 15. Prvi replicira Miro Bulj i to premijeru. Bulj je pitao što planiraju napraviti po pitanju poljoprivrednih zemljišta.

"Vidjet ćemo ima li potreba za izmjenama zakona s obzirom na novu situaciju. Ministrica osluškuje jesu li svi problemi riješeni. Ako treba, iskoristit ćemo i ovaj kontekst da poboljšamo zakon", rekao je premijer.

11:03 Riječ je preuzeo ministar Marić. 

"Svjesni smo da će biti potrebe za još mjera ovisno o tome kako će se sve razvijati. Svjesni smo dinamične kategorije krize i svih implikacija na samo gospodarstvo", rekao je.

"Od prvog dana je za stolom i HNB i vidi se to djelovanje fiskalne i monetarne politike, što ste i vi u saboru isticali", dodao je i rekao kako je provedba mjera ono što je ključno.

"Ja bih ovo nazvao prvim setom mjera za koji je jako važno da profunkcionira. Trebao bi dati određene efekte i kamo sreće da se na tome možemo i moramo zaustaviti. Vjerojatno je da ćemo morati uvoditi i nove mjere", rekao je.

11:01 "Mi ćemo Hrvatsku javnost transparentno izvještavati o stanju i tražiti od vas potporu za mjere. Ovo je možda najopširniji paket mjera u EU", rekao je Plenković.

"Kanimo kroz cijelu krizu u vremenu pred nama, koje će biti zahtjevno i izazovno, voditi uz punu odgovornost i zaštitu nacionalnih interesa", rekao je.

11:00 Bojan Glavašević je objavio popis mjera koje su dobili zastupnici u saboru.

10:59 Premijer je rekao kako će sve mjere koje vlada planira ukupno iznositi oko 30 milijardi kuna.

10:52 Premijer je najavio još mjera. 

"Uvodimo odgode plaćanja zakupnine poljoprivrednim zakupnicima od države. Bili smo u procesu digitalizacije škola i jedni smo od prvih država koja se najbolje prilagodila nastavku nastave online ili na HRT-u. Ova tehnologija je bolja i učinkovitija nego u brojnim državama EU", dodao je premijer i progovorio o stanju u EU.

"Jučer smo imali videokonferenciju i razgovarali smo samo o virusu. Broj umrlih u Italiji će se uskoro izjednačiti s brojem u Kini. Zasad je razlika samo 600 ljudi, da razumijemo ozbiljnost situacije", rekao je.

"Mjere koje smo donijeli se odnose na zaustavljanje širenja virusa, pronalazak cjepiva i lijeka za virus i pomoć za građane koji su u trećim zemljama, da se vrate kućama", rekao je o mjerama u EU.

10:42 Plenković predstavlja novi paket zakona u saboru.

"Hvala vam na solidarnosti. Svijet se suočava s virusom koji je krenuo iz Kine. Dinamika širenja ove pandemije se značajno ubrzala u zadnja dva tjedna, ponajprije u Europi. U Hrvatskoj je na sreću sve još pod kontrolom i broj zaraženih je prilično umjeren. No, u Italiji se u tjedan dana broj utrostručio. U Francuskoj i Njemačkoj se učetverostručio, a u Španjolskoj je veći za gotovo pet puta i upravo zato mi sada moramo djelovati. 

Hrvatska je ovo uočila na vrijeme. Važno je za podsjetiti da je Španjolska prije 17 dana imala 84 zaražena. Danas ih imaju 12 tisuća. Stoga moramo uvesti drastičnije mjere", rekao je.

"Usvojit će se zakoni za socijalnu distancu i smanjenje kontakata, ali i paket pomoći gospodarstvu. U ovoj velikoj bitci za zdravlje moramo zadržati i svako radno mjesto. Moramo riješiti i probleme nelikvidnosti onima kojima je poslovna aktivnost smanjena. Pripremili smo 63 mjere kroz zakone i podzakonske akte", rekao je.

"Odgoda javnih davanja poreznim obveznicima, odgoda plaćanja poreznog duga, PDV-a, obveznog osiguranja. Ministar financija dobiva ovlasti da sve prilagodi novim eventualnim okolnostima. Preuzimamo taj jaz na državni proračun. Osigurat ćemo financiranje i likvidnost gospodarstva. HNB i komercijalne banke su spremne na odgode i moratorije, osigurati sredstva za reprogramiranje kredita. Npr. za plaće, režijske troškove i ostale troškove poslovanja. Predviđeno je financiranje 100% neto troška za stalno zaposlene uz uvjet da ne otpuštaju radnike", rekao je premijer i dodao kako poslodavci neće plaćati zdravstveno, mirovinsko ni poreze, a dobivaju neto plaću 3800 kuna. 

"Ovo se odnosi na one koji neće otpuštati. Ovo je okolnost koja je posebna i u kojoj je vrijeme za jedinstvo nacije. Od poslodavaca očekujem da prepoznaju okolnost i da prepoznaju očuvanje radnih mjesta. Svi moramo solidarno snositi ovaj teret. Rat s koronavirusom ćemo dobiti samo ako smo jedinstveni", rekao je.

10:40 Nastavlja se sjednica.

10:30 Uslijedila je pauza od 5 minuta.

10:25 Sljedeći je govorio Tomislav Panenić.

"Korona. Riječ na 'K' koju smo svi jako dobro usvojili. Svim građanima je bitno znati hoće li moći plaćati kredite i najamnine, hoće li imati za namirnice, djecu i starije. Očekivanja sada rastu, politika mora dati odgovore na ova pitanja. Ljudi su izgubili povjerenje u političare, a sada kada trebamo poslati snažnu poruku, ne mogu vjerovati", rekao je.

10:20 Potom je govorio Ivan Pernar koji je pročitao poruku žene koja mu je poslala poruku o tome kako nema više posla, a nema više novaca za plaćanje stana.

"Vlada ne daje ništa, krediti su njihovo rješenje. Sve te kredite će trebati vratiti. Došlo je do ekonomskog sloma, sezone nema, a ona je pola deviznih prihoda. Doći će do vala otkaza, što je s ljudima s burze? Sa sezoncima? Kako će njima država pomoći? Nažalost, godinama sam upozoravao da oslanjanje na samo jednu ekonomsku granu ne može držati državu. Sada je to svima jasno", rekao je.

"Upozoravao sam godinama da valutnu klauzulu treba promijeniti na kreditima. Svi su govorili Pernar ne zna šta priča, a što sada? Sada rastu rate kredita jer će do izostanka deviznih priljeva doći do slabljena tečaja. Nažalost, mene i dalje mediji prikazuju kao luđaka, ali katastrofa ne da će doći, već je tu. Ljudi su u problemima, tisuće će ostati bez posla, ali to očito nikog ne zanima. Krediti nisu rješenje. Bez primarne emisije novca završit ćemo u propasti. I oni koji su vani misleći pronaći sreću će shvatiti da sreće ni vani nema, jer je i tamo kriza. Naši radnici koji tamo rade u ugostiteljstvu polako ostaju bez posla", rekao je Pernar.

10:15 Potom je govorio Goran Aleksić koji je govorio o neprimjerenoj izjavi Đure Sesse o kreditu u francima.

10:10 Sljedeći je progovorio Miro Bulj.

"Najprije bih se zahvalio zdravstvenim djelatnicima, radnicima u trgovinama i ugostiteljstvu, volonterima i onima koji daju doprinos da se kriza prebrodi", ispričao je.

"Moramo reći što je ova kriza uzrokovala. Moramo se zapitati koliko smo zajedno kao politike učinili za samoodrživost hrvatskog gospodarstva. Nažalost, uvozimo više no ikada. Imamo neobrađena zemljišta", rekao je.

"Moramo se okrenuti proizvodnji hrane i zaštititi seljaka. Trebamo pozvati sve građane da budu odgovorni. Svi moramo pomoći, ili vladajući ili oporba. Sada nema političkog nadmudrivanja i nadmetanja. Mi smo možda i bili najkritičniji prema Plenkoviću, ali sada nam samo ostaje konsenzus. Od poljoprivrede, turizma, gospodarstva... Zato mjere koje se donose očekujem da ćemo svi zajedno sagledati i odnijeti ono najbolje u ovom trenutku. Najbitnija je poruka da se oglasimo na svoje snage. Vratimo ljude da proizvode i žive na selu. Ako nemamo bogata seljaka, nećemo imati bogatu državu. Pozivam sve koji mogu da se angažiraju", rekao je Bulj.

10:06 Sljedeći je progovorio Stjepan Čuraj iz HNS-a koji je pohvalio sustav obrazovanja koji sada provodi nastavu online.

Rekao je kako treba ukinuti plaćanje režija baš kako bi se izbjeglo da stariji idu na šaltere i plaćaju režije jer najčešće nemaju internet bankarstvo.

"Moramo pomoći građanima", rekao je i ispričao kako se treba građane još više informirati.

"Provozao sam se Osijekom, stotine ljudi na nogometnom igralištu iako je službeno zatvoreno. Moramo građane još više informirati da zajedno ovo izdržimo", zaključio je.

10:00 Sljedeći je na redu Ranko Ostojić ispred Kluba SDP-a.

"Vidjeli ste kod glasanja, nije bilo replika ni neslaganja, želimo pokazati svoju solidarnost. Interes je zaštititi građane RH, kolikogod bi mogli prigovarati, interes nam je svima da zaštitimo građane i vjerujemo stručnjacima", rekao je.

"Virus ne poznaje granice. Zato se jutros nismo javljali i podijelili možda i bolje namjere i ideje jer je situacija ozbiljna. Pitanje brige o svojim državljanima i donošenje brzih odluka i situacija u kojima se neće širiti panika. Kako se zaštititi treba biti jedinstveno djelovanje, ne par press konferencija", zaključio je.

09:55 Sljedeći je govorio Ivan Lovrinović.

"Stručnjaci stranke Promijenimo Hrvatsku danima su raspravljali kako riješiti ovu odluku. Šaljemo poruku optimizma jer se mora djelovati sa znanjem i odgovornošću", počeo je i dodao kako je situacija u kojoj se nalazimo gora od financijske krize 2008. godine.

"Pozivamo vladu da već danas djeluje. Važno je zaustaviti otpuštanje radnika. Dio poduzeća već sada ima pad prodaje od 50 posto. Zato je iznimno važno brzo djelovanje, danas se to mjeri u satima, a sve ovo prati i jedna negativna psihološka situacija. Smanjit će se potrošnja i to će pogoršati problem. Gledamo EU, recesija je jednom nogom tu", dodao je i ispričao što predlažu.

"Konkretni prijedlozi trebaju od središnje banke. Pozivam HNB, koja se nikad nije koristila za rješavanje ovakvih problema, pozivam da vidimo i testiramo njenu moć. Predlažem restrikcije na kupovinu deviznih sredstava. Zabrinjavaju i izjave da se pregovara sa stranim kreditorima. Ponavljam, to nam nije potrebno. Sve možemo riješiti uz HNB. S druge strane, mi imamo 19 mlrd eura deviznih rezervi", dodao je.

Zaključio je kako će o mjerama još govoriti na raspravi.

09:49 Šest saborskih klubova se javilo za pojedinačnu raspravu. Prvi je na redu Hrvoje Zekanović.

"Evo, kao što smo čuli više puta ovih dana suočavamo se s globalnom krizom. Ja sam davno govorio kako nešto kreće iz Kine i tek sada vidimo kako je nacionalni suverenitet važan. Tek sada vidimo da o pričama o EU zajedništvu nema ništa. Važno je da je država suverena i samodostatna, a je li Hrvatska takva vidjet ćemo u sljedećem razdoblju", rekao je.

"Nadam se da će hrvatski narod biti dovoljno snažan da se odupre globalnoj katastrofi. Ovaj virus je koštao globalizam, ovo je kraj globalnog društva ili možda nakon ovog netko odluči da nismo bili dovoljno globalni, možda još više stegnu remen", rekao je Zekanović.

"Vidimo da se države brane na svojim granicama", dodao je.

"Hrvatski narod je žilav, preživio je mnoga teška razdoblja pa će i ovo", zaključio je.

09:46 Ostali zakoni iz paketa mjera koje predlaže vlada će biti predstavljeni, a potom će o njima uslijediti rasprava.

09:45 U saboru se predstavlja izvješće povjerenstva o početku mirovanja zastupničkog mandata Orsata Miljenića i stupanja na dužnost njegove zamjenice.

09:44 Zakon je usvojen sa 108 za, 1 glasom protiv i 6 suzdržanih.

09:43 Zastupnici razmješteni u klupama glasaju elektronski. Zastupnici koji su na galeriji glasaju dizanjem pločica, a na svakoj od galerija je jedna osoba koja broji glasove pa se sve zbraja.

09:40 Na glasanje je stavljen prijedlog o proširivanju ovlasti Nacionalnom stožeru civilne zaštite, a po prethodnom dogovoru neće biti rasprave.

"U Zakonu o sustavu Civilne zaštite dodaje se članak koji glasi: "U slučaju posebnih okolnosti ili stanja koje se nije moglo predvidjeti, a koje ugrožava zdravlje i živote građana, narušava imovinu i uzrokuje štetu, Nacionalni stožer donosi odluke koje provode županijski i lokalni stožeri. Ovaj zakon stupa na snagu prvog dana od objave u Narodnim novinama, a odmah po glasanju će biti objavljen", pročitao je Jandroković.

09:39 Zastupnika ima čak i na saborskoj galeriji. Jandroković je predstavio novi dnevni red i rekao kako će se zakoni izglasavati po hitnom postupku na što nije bilo primjedbi.

09:35 Počinje sjednica sabora. Kako je u uvodu rekao Gordan Jandroković, zastupnici sjede s jednim mjestom razmaka zbog koronavirusa.

Bez rasprave će izglasati izmjene Zakona o civilnoj zaštiti

Uoči sjednice na kojoj će im vlada predstaviti paket mjera za pomoć gospodarstvu zbog pandemije koronavirusa, saborski klubovi sastali su se u srijedu ujutro kako bi dogovorili način današnjeg rada.

"Dogovorili smo da ćemo odmah na početku zasjedanja, u 9,30 sati, bez rasprave izglasovati izmjene Zakona o civilnoj zaštiti kojima će Nacionalni stožer civilne zaštite dobiti veće ovlasti, rekao je Nikola Grmoja (Most). 

Slijedom tih izmjena, donošenje odluka će se centralizirati na razini države kako se više ne bi događalo da pojedini lokalni stožeri donose odluke za sebe.

"Radi se samo o tome da se odluke moraju donositi na razini države, da moraju biti brze i da ih svi kojih se to tiče odmah počnu primjenjivati", objasnio je ranije ministar unutarnjih poslova i predsjednik Nacionalnog stožera Davor Božinović.

Dogovoreno je, kaže Grmoja, da nakon toga zastupnici govore na slobodnu temu, a nakon toga na red bi došla rasprava o vladinu paketu od 16 zakona i 63 mjere za pomoć gospodarstvu. 

Pročitajte više