VIDEO Pogledajte kako izgleda razlika od 100°C

Foto: EPA

TRENUTAČNO na dva različita kraja svijeta imamo ekstremne temperature.

U Chicagu se ovaj tjedan očekuju niske temperature opasne po život i rekordno hladan zrak.

S druge strane, Adelaide i drugi dijelovi Australije na udaru su toplinskog vala. 

Dosad je u SAD-u od ekstremne hladnoće preminulo šest ljudi. Temperature su danas pale na čak -45 Celzijevih stupnjeva u Chicagu, dok su u Sjevernoj Dakoti izmjerena -54 stupnja. Meteorolozi napominju da se najgore tek očekuje u idućim danima. Polarna hladnoća harat će SAD-om još barem do ponedjeljka.

Istovremeno Australijom hara val nezapamćenih vrućina. Najviše dnevne temperature danima dosežu gotovo 50 Celzijevih stupnjeva, a ekstremnim vrućinama ne nazire se kraj. Temperature ruše stoljetne rekorde – prošlog tjedna je čak pet dana bilo među deset najtoplijih u povijesti Australije.

Ekstremne temperature i suša doveli su i do masovnog izumiranja životinja. Prvo se pojavila informacija da se na obalama rijeka nasukalo više od milijun mrtvih riba. Potom su mediji objavili kako je vrućina u samo dva dana ubila čak trećinu šišmiša u New South Walesu. Australija ne pamti ovakve vrućine i suše, a dokaz tome je i činjenica da su one u proteklih nekoliko dana dovele i do masovnog ugibanja divljih konja.

Što se događa?

Chicago se i inače često naziva Vjetrovitim Gradom (Windy City), ali nadolazeće hladnoće zaista zaslužuju naslovnice. Prije nekoliko dana objavljena je sljedeća vijest: "Prognoza meteorološke službe ukazuje da bi više dana zaredom sljedećeg tjedna temperatura mogla biti -20 ili još hladnija. Za usporedbu, Chicago je u 150 godina mjerenja imao samo 15 dana s temperaturama ispod -20. Isto tako, postoji mogućnost da u Chicagu najviša dnevna temperatura danima ne prijeđe 0, što se dogodilo samo dvaput u 20 godina, odnosno 22 puta u prošlih 100 godina." A sad je jasno da će biti i puno hladnije.

Prema prognozama, sustav niskog tlaka u srijedu će biti blizu Velikih jezera. Na sjevernoj hemisferi cirkulacija oko visokog tlaka kreće se u smjeru kazaljki na satu, a cirkulacija povezana s niskim tlakom suprotnim smjerom. To znači da će uzorak protoka zraka i razlike u tlaku prouzročiti da se hladan zrak prelijeva u regiju zajedno s jakim vjetrovima. 

Budući da se Zemljina sjeverna hemisfera trenutačno naginje od Sunca, u tom je dijelu svijeta zima. Južna polutka trenutačno dobiva sunčevu energiju izravnije i intenzivnije i zato je tamo ljeto. Grad Adelaide je prošli tjedan srušio 80-godišnji rekord s temperaturom od 46,6 stupnjeva Celzija. Zavod za meteorologiju Južne Australije 24. siječnja je objavio ovaj tvit: "Adelaide je sada australska toplinska metropola, u 15:35 bilo je 46,6 Celzijevih stupnjeva, čime je srušen dosadašnji rekord Melbournea od 46,4. Drugi rekordi: Whyalla 48,5 (dosad 48,0), Leigh Creek 46,9 (dosad 46,3) i Port Augusta 49,1 (dosad 48,9). #heatwave"

Mnogi stručnjaci predviđaju da će zbog brutalnog toplinskog vala koji ne prestaje siječanj u nekim dijelovima Australije biti najtopliji ikad. Toplinski val dosad je izazvao mnoge zdravstvene probleme, energetske nestašice, opasnosti od požara i prekide na teniskom turniru Australian Open. Stagnirajuće područje visokog tlaka iznad južne Australije znači još zagrijavanja zraka i sušnije uvjete.

Pročitajte više