VIDEO Pogledajte kako djeca u Siriji prekidaju ramazanski post usred ruševina

Screenshot: TRT World/Youtube

PRIZORI prekidanja ramazanskog posta u opkoljenom i razrušenom sirijskom gradu Dumi obišli su društvene mreže posljednjih dana.

Kako javlja Independent, deseci stanovnika ovog gradića, koji se s nalazi pod opsadom režimske vojske od 2013. i zračnim udarima od 2013., prekinuli su post iftarom, večernjim obrokom koji se tradicionalno jede nakon zalaska sunca za vrijeme muslimanskog svetog mjeseca ramazana.

 

Obrok na otvorenom zahvaljujući uspostavi sigurnih zona

Za razliku od prošlih nekoliko godina, post je ove godine prekinut na otvorenom zahvaljujući uspostavi sigurnih zona u ratom poharanoj Siriji koju su dogovorile Rusija, Turska i Iran prošlog mjeseca. Duma je pod kontrolom antirežimskih pobunjenika, konkretno frakcije Džajš al-Islam.

Zajednički obrok organizirala je tursko-sirijska humanitarna organizacija povezana s pobunjenicima, Abdeleh Foundation. Kao što se vidi na fotografijama i snimkama, u iftaru su sudjelovala i brojna djeca, vesela zbog trenutnog zatišja u krvavom sukobu.

"Ne znam koliko bih emocionalno zbunjen bio da sam u cipelama ikoga tko je unutra...Život unatoč smrti danas u Dumi", napisao je u ponedjeljak sirijski medicinski tehničar i aktivist na Twitteru.

 

 

Post se dosad prekidao u džamijama, kućama i pećinama

"Inače bi bili vrlo oprezni pri organiziranju ovakvih događaja zbog zračnih udara, ali iskoristili smo posljednji dogovor o deeskalaciji (sukoba)", kazao je glasnogovornik Abdeleha za BBC. Abdeleh će organizirati ovakve obroke sve do ramazanskog bajrama, blagdana kojim se obilježava kraj ramazana, a koji ove godine pada na petak, odnosno subotu.

Stanovnici Dume su dosad prekidali post u džamijama, privatnim kućama, pa čak i u podzemnim pećinama kako bi bili koliko-toliko sigurni od bombardiranja.

Humanitarni konvoj s hranom, lijekovima i drugim potrepštinama ušao je u Dumu prošlog mjeseca, prvi put od listopada 2016.

Pročitajte više