VIDEO Srušen propalestinski kamp na UCLA-u u Kaliforniji. Odjekivale šok-granate

Foto: EPA

Stotine policajaca u punoj opremi nagrnule su rano jutros po američkom vremenu na mjesto na kojemu se na Sveučilištu Kalifornija u Los Angelesu (UCLA) održava propalestinski prosvjed te uhitile i privele više prosvjednika, prethodno porušivši njihove šatore.

Sve su veće napetosti u kampusima američkih fakulteta, gdje su prosvjedi zbog izraelskog rata u Gazi rezultirali sukobima studenata i policije. Dok je policija rano jutros kretala prema kampu na UCLA-u u kojemu su se smjestili studenti, čuo se zvuk šok-granata.

Lokalna televizijska postaja KABC-TV procjenjuje da se u kampu nalazilo između 300 i 500 prosvjednika, mnogi među njima s tradicionalnim palestinskim maramama, a još ih se oko 2000 okupilo ispred barikada u znak potpore kolegama. 

Studenti tražili hitan prekid vatre u Gazi

Prije upada u kamp policija je nekoliko puta preko razglasa pozvala prosvjednike da napuste područje na središnjem trgu, veličine nogometnog igrališta. Nakon što su se policajci satima okupljali oko kampusa, prije zore su u više redova i noseći palice upali u kamp, a studenti su pokušali spriječiti njihovo napredovanje. 

Na snimkama se vidi kako policija ruši šatore i uklanja kamp, a uhićeni prosvjednici sjede s rukama vezanim na leđima. Studenti su posljednjih nekoliko dana podigli šatore pred više američkih sveučilišta pozivajući na hitan prekid vatre u Gazi. 

Zahtijevaju i da fakulteti prekinu veze s tvrtkama koje podupiru izraelsku vladu. Uprave mnogih prestižnih sveučilišta, poput njujorške Columbije, pozvale su policiju da uguši studentske prosvjede.

Policijska akcija na UCLA-u uslijedila je nakon što je u utorak policija u New Yorku privela propalestinske aktiviste koji su zauzeli zgradu na Columbiji i uklonila šatore koje su podigli studenti. Gradonačelnik New Yorka Eric Adams kazao je da je na Columbiji i na njujorškom City Collegeu privedeno oko 300 ljudi.

Pročitajte više