Video: Pronađene oštećene crne kutije iranskog zrakoplova

PRONAĐENE su dvije crne kutije iz zrakoplova iranske kompanije Caspian Airlines koji se jučer srušio blizu sela Jannatabad, pokraj grada Qazvina, sjeverozapadno od Teherana.

Istražitelji se nadaju kako će im one pomoći u otkrivanju uzroka pada Tupoljeva TU-154M u kojem je poginulo svih 153 putnika i 15 članova posade. Zrakoplov je jučer poletio sa međunarodnog aerodroma Imam Khomeini u Teheranu, a srušio se 16 minuta nakon toga.

"Hvala Bogu, pronašli smo dvije od tri crne kutije"

Svjedoci tvrde kako se avion proizveden prije 22 godine s prednjim krajem prema dolje i zapaljenog repa obrušio u polje. Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad izrazio je svoju sućut obiteljima poginulih te je naredio ministru prometa provođenje temeljite istrage o uzrocima tragedije.

"Hvala Bogu, pronašli smo dvije od tri crne kutije", izjavio je voditelj Odbora koji provodi istragu Farsi Majidi te je dodao kako se nada da će usprkos njihovom oštećenju uspjeti dobiti podatke koji su im potrebni, pišu svjetski mediji.

> Video - U eksploziji iranskog zrakoplova 168 poginulih: Prisilno slijetali zbog tehničkih problema

Osam članova i dva trenera iranske judo reprezentacije poginulo u padu zrakoplova. Uglavnom su na tome letu putovali Iranci, a među njima poginulo je i pet Armenaca te dva gruzijska državljana. Očevici tvrde kako je zrakoplov kratko oblijetao oko područja tražeći mjesto za sigurno slijetanje. "Vidio sam kako avion pada s nosom prema dolje. Udario je u tlo uz veliku eksploziju", rekao je za AP Ali Akbar Hashemi te dodao kako je osjećaj na tlu bio kao da se dogodio potres.

Ovo je bila već treći tragičan pad aviona Tupoljev-154 u Iranu od 2002. godine. Iranska vojna i civilna flota sačinjena je od starih letjelica u izrazito lošem stanju zbog svoje starosti i lošeg održavanja. Od Iranske revolucije 1979. godine Iran je prisiljen zbog embarga Zapada kupovati ruske zrakoplove kako bi zamijenili kvalitetnije Boeinge i druge američke te europske avione.

Pročitajte više