Dostavljači Wolta najavili prosvjed. Peović: Tražimo ukidanje agregatora i veće plaće

Foto: Index

DOSTAVLJAČI Wolta su prosvjedovali ispred sjedišta tvrtke u zagrebačkom naselju Vrbani.

Prosvjed dostavljača Wolta

Objavljuje Index Vijesti u Četvrtak, 2. ožujka 2023.

 Preko Wolta se trenutno može naručiti samo iz najbližih restorana, javljaju nam čitatelji.

Što se događa na prosvjedu?

"Htjeli smo sa svojim partnerima sjesti za stol. Nažalost, ta naša snaga, cijela priča je išla da se diskreditiramo mi kao predstavnici dostavljača. Nakon sastanka je odlučena sudbina dostavljača, mnogi ne rade više.

Nikome od nas nije u interesu da ponovno sve radimo. Ali morali smo. Zakon novi je u primjeni, a mi nismo dobili ništa. Ovo je prvi put u Hrvatskoj da se pokreće ovakva priča, koja je izuzetno teška. Jer smo mi treći u redu, nakon agregata i tvrtke", govori predstavnik radnika.

"Morali smo se dovesti u poziciju da se i nas čuje", dodao je.

Dostavljačima i novinarima obratio se i predstavnik Wolta

Vikali su mu: "Lažljivče!"

Tko u Hrvatskoj plaća doprinose, poslodavac ili radnici, pitali su radnici Wolt.

"Wolt nije poslodavac. Ako je netko radio više od 40 sati, mi nemamo veze s tim", rekao je predstavnik Wolta.

"Ovdje se govori da je štrajk radnika Wolta. Štrajk protiv poslodavca. Mi nismo poslodavac. Wolt je platforma", tvrde iz Wolta.

"Uprava, odlazi", vikali su dostavljači nakon što je završio predstavnik Wolta.

Peović: Wolt krši radnička prava

"Pokušali su opstruirati prošli prosvjed, imaju novaca, ali samo za suzbijanje štrajka. Danas prije prosvjeda radnicima stiže poruka da se diže cijena rada. Jučer je predstavnik Wolta dao priopćenje u javnost, u kojem je lažno izračunao njihove naknade. Po njihovoj računici radnici zarađuju između 900 i 1100 eura. Oni jedva mogu zaraditi to, i to ako rade svaki dan cijeli mjesec", rekla je Peović.

Radnici su vikali - i to je bruto.

"Dva radnika Indijca su dobili otkaz jer su pali s motora. Njihov agregator ih je izbacio na cestu. Oni nemaju nikakvu zaštitu. Radnici traže da se regulira njihov status. Wolt kaže da su oni nemoćni jer je vlada donijela zakon prema kojemu su agregatori dobili podršku vlade. Wolt je sudjelovao u lobiranju za ovakav zakon. Nigdje u svijetu nema situacije gdje 80 posto radnika radi preko agregatora, niti jedna država u Europi nema to. Diljem Europe digitalne platforme gube tužbe", rekla je Peović.

"Radnici traže dizanje cijene dostave, dizanje cijene rada. Kako ne može to Wolt? Pa ima milijune dolara prihoda! Traže i ukidanje agregatora, neka ili rade direktno za Wolt ili neka otvore obrte i rade samo za sebe, tako se radi u Europi. Wolt to može. Za ovo je odgovoran AP, Andrej Plenković", rekla je.

 

Predstavnica Wolta:

"Radimo u 25 zemalja, sve imaju agregatore. EU direktiva prepoznaje treću stranu, sve je dostupno online", govori predstavnica Wolta.

"Što se zarade tiče, mi ne možemo pregovarati oko plaća. Razgovori su mogući, ali mora biti prisutan poslodavac, mi nismo poslodavac", rekla je.

"Mi besplatno osiguravamo opremu...", tvrdi predstavnica Wolta.

"Lažete! Mi imamo poruke u kojima piše da moramo nositi, a uzimate nam s plaće, kad ih uzmemo... Kažnjavate ljude kad ne nose opremu", govore dostavljači.

"Što se nas tiče, ne morate nositi jaknu", dodaje predstavnica.

"Lažete, moj prijatelj je isključen jer nije nosio jaknu", viču radnici.

Predstavnik Wolta pozvao je dostavljače na razgovor.

Za kraj se obraća predstavnik dostavljača

"Tražimo da se ispoštuju ta dva zakona i da zakonodavac regulira cirkus rada preko platformi", poručio je i najavio prosvjed za 10. ožujka. Okupljanje je na Trgu bana Jelačića pa se ide na Markov trg.

"Povećala se cijena?" pitali su novinari

"To se dogodilo i za Valentinovo. Povećala se naknada da bi ljudi išli raditi, na tri sata. Nikad se nije dogodilo da nam daju bonus, osim na Valentinovo. I danas kad je isto prosvjed", rekao je predstavnik dostavljača.

Uprava tvrdi da su htjeli educirati vas da sami otvarate obrte, da ne morate raditi za agregatore?

"To je irelevantno u ovom slučaju. Ako su htjeli prije, mogli su to i sada napraviti. Možda nisu znali dostavljači za to", rekli su dostavljači.

Zašto opet prosvjed?

Predstavnik radnika Silvio Šimić izjavio je prije prosvjeda da su povod propali pregovori te politika Uprave Wolta i cijena naknade za dostavu.

"Prisiljeni smo na ove akcije nakon propalih razgovora s obzirom na to da je Uprava Wolta išla na opciju da nas diskreditira. Pregovora više nema", rekao je Šimić. Radnici traže porast cijene rada za minimalno 30 posto i da im se omogući rad putem obrta te traže izmjene Zakona o radu (ZOR) u segmentu rada na digitalnim platformama i Zakon o suzbijanju neprijavljenog rada.

Pročitajte više