VIDEO Snažan potres pogodio Japan, izdano upozorenje za tsunami

Foto: USGS

POTRES jačine 6,8 stupnjeva po Richteru pogodio je obalni dio Japana. Izdano je upozorenje za tsunami. Još nema informacija o mogućim žrtvama.

Iz Državne meteorološke agencije upozorili su na tsunami od 0,2 do jednog metra duž sjeverozapadne obale najvećeg otoka Honshua.

Potres je, prema Američkom geološkom institutu (USGS), trajao oko 20 sekundi te uzrokovao klizište na cesti, izvijestila je javna televizijska mreža NHK.

Bez struje ostalo 10.000 kuća

Potres se dogodio u 22 sata i 22 minute po lokalnom vremenu na dubini od 12 kilometara, rekli su iz USGS-a, a epicentar je bio oko 48 kilometara jugozapadno od grada Sakate.

Sigurnosni dužnosnici odmah nakon potresa zaustavili su željeznički promet i zatvorili neke autoceste u regiji, a agencija Kydodo News izvijestila da je 10.000 kuća ostalo bez struje.

"Surađivat ćemo s lokalnim vlastima kako bi osigurali potrebne mjere zaštite, uključujući operacije spašavanja, te smo uputili dužnosnike da pravovremeno i točno informiraju javnost", rekao je na konferenciji za medije glasnogovornik i glavni tajnik vlade Yoshihide Suga.

Tsunami veličine do jednog metra može uzrokovati poplave i štetu u nižim obalnim područjima i uz obale rijeka, no većina japanske obale zaštićena je morskim zidovima.

Pročitajte više