VIDEO Snježni uragan donosi SAD-u temperature hladnije od Marsa

Screenshot: YouTube
 
SNJEŽNA oluja nazvana bombastični ciklon poharat će ovog tjedna istočnu obalu SAD-a i donijeti temperature hladnije nego na Marsu, piše CNN.
 
Meteorolozi očekuju da će ciklon koji se formirao iznad Atlantskog oceana danas stići do istočne obale SAD-a i donijeti smrtonosnu kombinaciju tuče, susnježice i snijega uz vjetrove snage uragana. Do kraja ovog tjedna dijelovi sjeveroistoka bit će hladniji od Marsa, gdje je prosječna temperatura između -55 i -60 Celzijevih stupnjeva, upozorili su stručnjaci.
 
 
Izvanredno stanje u Floridi, Georgiji, Sjevernoj Karolini i Virginiji
 
Ekstremni vremenski uvjeti već su donijeli snijeg u Floridu prvi put nakon tri desetljeća. Guverneri Floride, Georgije, Sjeverne Karoline i Virginije proglasili su izvanredno stanje te upozorili stanovnike da ne izlaze iz svojih domova.
 
Škole u New Yorku su zatvorene, a Državni meteorološki zavod (NWS) najavio je da će u tom području pasti između 13 i 20 centimetara snijega te zapuhati vjetar brzine oko 80 kilometara na sat.
 
"Ako ne ostanu na toplom, nasmrt će se smrznuti"
 
Polarna hladnoća smrznula je dijelove slapova Niagare i uzrokovala opći kaos u prometu. Meteorološki zavod izdao je upozorenja zbog oluje od Virginije do Mainea te najavio do 30 centimetara snijega u području oko Bostona. Na području istočne obale SAD-a moglo bi napadati oko 1,2 metra snijega, objavio je NWS.
 
Stručnjaci su upozorili da bi oluja mogla doseći snagu uragana druge kategorije, a polarna hladnoća će se zadržati do kraja tjedna. Guverner Južne Karoline Henry McMaster upozorio je stanovnike da ne napuštaju svoje domove: "Ako ne ostanu na toplom, nasmrt će se smrznuti. Moramo biti oprezni."
 
Službenici su objavili da je od posljedica ekstremne hladnoće ovog tjedna preminulo 12 osoba. Šest smrtnih slučajeva zabilježeno je u Wisconsinu, četiri u Teksasu, jedan u Sjevernoj Dakoti i jedan u Missouriju, a većina preminulih su beskućnici. 

Pročitajte više