VIDEO Stockholm testira nečujni vodeni tramvaj, pogledajte

Screenshot: YouTube

Idućeg ljeta Stockholm će vjerojatno dobiti jedinstvenu vrstu javnog prijevoza. Naime, s probnim vožnjama po jezeru Mälaren nedavno je započeo električni putnički trajekt Candela P-12. Iako tehnologija plovila na električni pogon nije nova, ovaj projekt inovativan je zbog svoje brzine, načina plovidbe i štedljivosti.

Kako pokazuje snimka koju je prije nekoliko dana objavio švedski dnevni list Dagens Nyheter, kad dostigne brzinu od 16 čvorova ili 30 kilometara na sat, Candela se izdiže 1.5 metar iznad površine vode i nastavlja plovidbu na aerodinamičnom krilu poput ultrabrze sportske jedrilice. Pritom je ovo plovilo vrlo tiho i jedva da stvara valove.

"Brodovi trebaju ogromnu količinu energije da se kretali kroz vodu. Rješenje je bilo proučiti konstrukciju zrakoplova. To je stara tehnika, ali shvatili smo da se otpor može smanjiti za 75-80 posto. Tako je i elektrifikacija pogona postala moguća", za Dagens Nyheter je rekao Gustav Hasselskog, osnivač i direktor tvrtke Candela.

Candelin trajekt može primiti 30 osoba na sjedećim mjestima i određeni broj bicikala, dječjih i invalidskih kolica. U srpnju 2024. trebao bi početi s komercijalnim vožnjama između otoka Ekerö na spomenutom jezeru i središta Stockholma. Umjesto dosadašnjih 55 minuta, putovanje će trajati samo 25 minuta.

Električnom trajektu odobrena je iznimka od uobičajenog ograničenja brzine u švedskim lukama i zatvorenim vodenim površinama, pa smije voziti brzinom do 18 čvorova (33 km/h), upravo zato što plovilo poput ovog gotovo ne stvara valove.

Candela P-12 košta oko 1.7 milijuna eura. Proizvođač očekuje radni vijek od 30 godina, no za to vrijeme trebat će zamijeniti baterije. Trajekt ima domet do 50 nautičkih milja (oko 90 kilometara) s jednim punjenjem. Baterija od 252 kilovatsata otprilike je četiri puta snažnija od baterije običnog električnog automobila.

Zanimljivo je da trajekt Candela nije ni prvi, ni jedini električni putnički brod u Stockholmu. Od prošlog ljeta električni trajekt Estelle vozi između pristaništa u Kungsholmenu i Södermalmu. Ovaj trajekt je razvila norveška tvrtka Torghatten. Estelle se ne izdiže se na aerodinamično krilo, nego plovi poput običnog broda. Međutim, potpuno je autonomna u vožnji, odnosno ljudska posada nije potrebna. Ipak, zbog švedskih propisa o pomorskoj sigurnosti, koji trenutačno zahtijevaju da putničkim brodovima mora upravljati ljudsko osoblje, Estelle ipak ima kapetana koji nadzire rad pogonskog računala.

Pročitajte više