Video: Tko je idiot zbog kojeg su skoro gorjeli Solin, Kaštela i Split?

POŽAR otvorenog prostora kod mjesta Donja Rupotina lokaliziran je u 13.10 sati, javlja Državna uprava za zaštitu i spašavanje. U požaru nitko nije ozlijeđen, iako je jedan muškarac iz Solina zbog vatre izgubio stado koza i kozlića. Vatra je u jednom trenutku ozbiljno prijetila kućama u Kaštelima, ali gasitelji su je uspjeli na vrijeme zaustaviti.

"Ovu je vatru sigurno neko podmetnuo", kaže Mladen Ninčević koji je zbog požara izgubio 62 koze i 27 kozlića. "Jedva smo se spasili. Gorjelo je ispred nas, iza nas, sa svih strana. Da smo otišli još 30 metara naprijed, i mi bi prošli kao i naše koze", kaže Ninčević koji je pustio i suzu za izgubljenim stadom. "Sve su moje koze imale ime. Tako je bila Tajči, Severina, Brigitte Bardot, Natalie Wood, Doris Dragović...", tuguje nesretni pastir.

Gusti se dim nadvio nad Solin i Split, u jednom trenutku vatra je bila na tek desetak kilometara od centra najvećeg dalmatinskog grada. No, zahvaljujući naporima vatrogasca iz cijele Dalmacije, tragedija je izbjegnuta. Iako je požar lokaliziran, još nije sasvim ugašen, a dim se i dalje širi prema Splitu. Iz Zavoda za javno zdravstvo stoga upozoravaju Splićane da ostanu u kućama i ne otvaraju prozore dok se dim ne raziđe.

U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 240 vatrogasaca sa 60 vozila. Požar su gasili Javna vatrogasna postrojba Split, dobrovoljna vatrogasna društva Solin, Klis, Vranjic, Split, Žrnovnica, Podstrana, Dugopolje, Muć, Zagora, Slatine, Trogir, Kaštela, Mladost, Gomilica, Omiš, Dugi Rat, Makarska, Brela, Zagvozd, Lovreč te državne intervencijske postrojbe Split, Zadar i Šibenik.

Među građanima su se pojavile priče kako je požar istodobno buknuo na tri mjesta, što bi značilo da je podmetnut. I dalje traje sanacija rubnih dijelova požarišta.

Požar je Vatrogasnom operativnom središtu u Splitu prijavljen u 6.20 sati, nakon čega su na teren odmah izašli vatrogasci koji nastoje obuzdati požar borove šume na tom predjelu uz pomoć čak pet kanadera, četiri helikoptera, jednog zračnog traktora te oko 130 vatrogasaca iz vatrogasnih postrojbi Splita, Šibenika i Zadra. Vatra se približila i prvim kućama u Klisu.

Požar gasilo 240 vatrogasaca, pet kanadera, četiri helikoptera i zračni traktor

Državna uprava za zaštitu i spašavanje je izvijestila da je u požaru izgorjelo oko 244 hektara borove šume te da su sve kuće i objekti obranjeni. Za vrijeme požara aktiviran je i Stožer zaštite i spašavanja grada Kaštela koji je pratio razvoj događaja pružajući gasiteljima svu potrebnu logističku podršku.

Požarište su obišli ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damir Trut, pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za priobalje Tomo Vuko, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina i gradonačelnik grada Kaštela Joško Berket.

Zbog jakog dima koji se nadvio nad područje grada Splita i Solina, Državna uprava za zaštitu i spašavanje izdala je upozorenje građanima da sljedećih nekoliko sati izbjegavaju boravak na otvorenom prostoru, zatvore prozore te borave u klimatiziranom prostoru. Upozorenje se posebno odnosi na sve koji imaju problema s respiratornim sustavom te srčane bolesnike. Slično je upozorenje nešto ranije uputio i splitski Zavod za javno zdravstvo.

Upozorenje: Ne uplovljavati u Kaštelanski zaljev!

Zbog velikog broja zračnih snaga koje sudjeluju u gašenju požara zamoljeni su i vlasnici brodica da ne uplovljavaju u Kaštelanski zaljev, osobito na dijelu od Solina do Kaštel Kambelovca na kojem učestalo prelijeću kanaderi i helikopteri, kako ne bi ugrozili sebe, ali i pilote koji gase požar.

Gorjelo kraj Vrgorca, kraj Trogira i na Čiovu

U Splitsko-dalmatinskoj županiji tijekom dana požari su izbili i kraj Vrgorca i Trogira. Požar kod Vrgorca je lokaliziran u 14:30 sati, a izgorjelo je 12 hektara borove šume, makije, trave i niskog raslinja. U gašenju je sudjelovalo 20 vatrogasaca sa osam vozila i jedan kanader.

Požar kraj Trogira izbio je oko 14:50 sati, a vatrogasci su ga uspjeli staviti pod kontrolu u 16 sati. Izgorjelo je 2,5 hektara borove šume. U gašenju sudjeluje 30 vatrogasaca sa 9 vozila iz DVD-a Trogir, Slatine, Seget Vranic, Marina i Kaštela, a pomoć iz zraka su pružala  2 helikoptera i 1 Canadair.

Oko 17:30 sati izbio je još jedan požar, ovoga puta na otoku Čiovo, kraj mjesta Žedno. Požar je lokaliziran u 18:35 sati. Izgorjelo je četiri hektara borove šume i raslinja. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 49 vatrogasaca sa 13 vozila (iz DVD-a Trogir, Marina, Slatine i Kaštela), a požar su iz zraka gasila 2 Canadaira, 2 helikoptera i 1 Air Tractor.

Pročitajte više