VIDEO Tomašević o obnovi Zagreba: Nismo zadovoljni, napravili smo sve što smo mogli

Screenshot: HRT

GRADONAČELNIK Grada Zagreba Tomislav Tomašević i predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović održavaju konferenciju za medije. 

Konferenciju je otvorio Klisović, a zatim je riječ preuzeo Tomašević. 

"Iza nas je dosta izazovno razdoblje. Shvatili smo da je cijeli proračun napuhan s fiktivnom prodajom i postojalo je puno troškova koji uopće nisu u proračunu", rekao je Tomašević. 

"Odmah smo na početku morali ići s rezovima, prvo smo rezali sebi. Vezano za naknade vijećnicima, vozni park, zatim materijalni i drugi troškovi", rekao je. 

O preustroju gradske uprave

"Od 1. siječnja imat ćemo 16, a ne 27 ureda. Neki od ureda ostaju u pravnom slijedu. Uskoro ćemo imati i pročelnicu ureda za upravljanje imovinom, uskoro ćemo imati i glasnogovornika pa ćemo krenuti s popunjavanjem tih osnovnih kadrova", rekao je Tomašević. 

 

Spominjao je i javne natječaje. 

"Prvi put imamo četveročlanu upravu Holdinga koja je u potpunosti izabrana javnim natječajem", rekao je Tomašević i dodao kako će uskoro krenuti i natječaji za ZET. 

Nisu zadovoljni obnovom

Istaknuo je i javni poziv za imenovanje u školske odbore. 

"Vjerujemo da će se ta inovacija pokazati uspješnom i dobro je da se građani uključuju", rekao je Tomašević i rekao je kako su i njihove naknade bile znatno smanjene pa novac nije bio motivacija. 

Tomašević kaže da Grad nije zadovoljan obnovom. 

"Napravili smo sve što smo mogli. Dali smo pomoć, napravili svoje natječaje i dijelili do 50 tisuća kuna građanima čiji su domovi oštećeni u potresu", rekao je Tomašević. 

O mjeri roditelj-odgojitelj

Iduće godine očekuju daljnju stabilizaciju. 

"Zelena transformacija grada, gospodarenje otpadom, solarizacija grada, nova kompostana - tu konačno počinju projekti za izgradnju pogona za gospodarenje otpadom koji se nisu dogodili u zadnjih 20 godina", rekao je Tomašević. 

Klisović je govorio o mjeri roditelj odgojitelj. 

"Ako ne budemo zadovoljni s učincima ukidanja mjere, dodatno ćemo je prepraviti, ali i ako bude potrebno, napravit ćemo rebalans proračuna", rekao je Klisović. 

"S obzirom na to da je ova mjera bila tako javno eksponirana, a ja sam razgovarao s korisnicima te mjere - u tom kontekstu, ako ne budemo zadovoljni, tražit ćemo reviziju, ako budemo, nećemo. Ja govorim o stavu SDP-a", rekao je Klisović. 

Nova godina

Tomašević je komentirao organizaciju proslave Nove godine na zagrebačkom glavnom trgu. 

"Bavimo se sigurnosti građana. Razgovaramo s policijom, epidemiolozima, detalji se bruse. Čuo sam se i s drugim gradonačelnicima koji organiziraju doček, svatko ima svoje modele. U svakom slučaju je velik izazov. Nije lako organizirati bilo što u ovoj situaciji. Na trgu je bilo različitih prosvjeda vezanih za epidemiju, a što se tiče programa, izložili smo ga prošli tjedan", rekao je Tomašević.

Poskupljenje usluga

"Rekao sam da u ZET-u treba nova uprava preuzeti čelništvo. Postavlja se pitanje cijene žičare, radi se o cjelovitom problemu. Što se tiče gospodarenja otpadom, razgovarali smo s vladom o zajedničkoj mjeri. Nije lako utvrditi koliko je tko otpada odložio. Pojavile su se i pravne nedoumice i odlučili smo se da to opet raspravimo, susrest ćemo se 3. siječnja", kaže Tomašević. 

Kada je riječ o sljemenskoj žičari, otkrio je da bi žičara mogla biti otvorena krajem siječnja ili početkom veljače.

''Ono što sada predstoji je izmjena građevinske dozvole i novo mjerenje buke na točkama koje će definirati DIRH. Nakon toga ide procedura koja uključuje sanitarnu inspekciju, Ministarstvo prometa i MUP. Realna je situacija da bi žičara mogla biti otvorena krajem siječnja ili početkom veljače”, kaže gradonačelnik i dodaje da će se nastaviti raditi na smanjenju buke koju proizvodi žičara.

Pročitajte više