"Zdrpi i briši": Uočite razliku između europarlamentaraca i HDZ-ovih zastupnika - nema je



"JAVNA je tajna da neki zastupnici u Europarlamentu trpaju novac potpuno neopravdano u džepove. Stignu kako treba u sedam sati ujutro, kratko se prijave, osiguraju svojih 284 eura i onda zbrišu", dio je priloga njemačkog RTL-a o europarlamentarcima "trutovima", koji ništa ne rade, a zarađuju više nego političari u Njemačkoj. Mnogi na dnevnicama i plaćama u europarlamentu imaju i veća primanje od kancelarke Angele Merkel.

Reportaža njemačkog RTL-a stara je gotovo dvije godine, ali među euroskepticima postala je omiljena, pa je video pogledan više od milijun puta, a dobio je prijevod i na hrvatski, slovački, češki, slovenski... 

Izbacilo ga osiguranje

Zanimljivo je kako je na koncu reportera RTL-a koji je snimao parlamentarce koji dolaze po dnevnice i onda nestaju, unatoč dozvolama za snimanje i akreditacijama izbacilo osiguranje. Ne vole ništa da se snima kad uzimaju novac, bio je komentar novinara. No prije izbacivanja kamera je snimila jurnjavu europarlamentaraca s kuferima po hodnicima nakon što vidjeli kamere.

Inače, primanja zastupnika u europarlamentu nedosanjan su san ne samo Hrvatske nego i razvijenih zemalja poptu Njemačke ili Engleske. Europarlamentarac, pojavio se u EU parlamentu ili ne ima pravo na 7339 eura mjesečno (oko 55 tisuća kuna), također tu je i dodatak odnosno neoporezivih 3980 eura (29.830 kuna) a svako sjedanje u parlamentu je dodatnih 284 eura (2.128 kuna).

U prosjeku na dnevnice mjesečno se izvuče još dodatnih 3408 eura (25.543 kune).  Sve skupa europarlamentarac ima mjesečna primanja od 14.727 eura odnosno 110.381,87 kuna. Europarlamentarcima naravno to nije dosta, pa je prava navala petkom rano ujutro kada dolaze s koferima pokupiti dnevnicu te onda odmah otputuju, a da se i ne pojave u parlamentu. 

Ljuti parlamentarci prijetili i tužbama


"Jeste li to došli u 6.45 sati samo se registrirati da bi uzeli dnevnicu", pitao  je reporter jednog od parlamentaraca s kuferom u ruci. Dobio je vrlo diplomatski odgovor: To nije vaš posao!

Kathy Sinnott iz parlamentarka iz Irske s kuferom u ruci dok je čekala u redu za dnevnicu čak je i zaprijetila tužbom ako na kraju bude objavljena reportaža.

"Budite vrlo oprezni s tim što će te objaviti. To vam ja govorim", rekla je Sinnott pravdajući se da je sedam sati ujutro a ona je već odradila 7 sati posla. No, kako primjećuje novinar RTL-a dnevnica od tog dana ne bi trebala pokrivati i noćne smjene. Neki od parlamentaraca pravdali su se u rano jutro hitnim obvezama, a neki su jednostavno kada su vidjeli kamere ispred ureda gdje se prijavljuju i uzimaju dnevnice - odustali od toga. Jednostavno su produžili prema liftu. 

Pa je li vam neugodno!?
 
"Valjda im je neugodno", zaključuje novinar a zabilježeni su momenti kada su parlamentarci panično bježali u lift kada su vidjeli kamere. Tako je njemačka predstavnica Hiltrud Breyer iz stranke zelenih, koja se došla registrirati i pokupiti dnevnicu punih torba i kofera jednostavno okrenula leđa kameri ne želeći da je snimaju.

"Je li vam to neugodno što ste došli se registrirati i uzeti dnevnicu", pitao je reporter ušavši za njom u lift pitajući je zašto ne želi s njim razgovarati,  a "predstavnica je naroda".

Pročitajte više