Video: Usred bijela dana likvidirana kći odvjetnika Hodaka

26-GODIŠNJA Ivana Hodak, kći Zvonimira Hodaka i Ljerke Mintas Hodak, ubijena je danas na stubištu zgrade u kojoj živi oko 11 sati. Zvonimir Hodak, odvjetnik Vladimira Zagorca, javio nam se na telefon i jedva govoreći potvrdio nam da je ubijena njegova kćer te da nije znao ni za kakve prijetnje. Hodak je oko 12.20 došao u stan ispred kojega se dogodilo ubojstvo, a Ljerka Mintas Hodak je već bila tamo.

Indexov je snimatelj "ulovio" policijskog istražitelja (0:59 - 1:08 min na videu) kako kolegama pokazuje gdje je pogođena Ivana Hodak. Kako se čini, Ivana Hodak ipak nije pogođena s dva metka u glavu već ju je prvi metak pogodio u lijevu stranu glave, a drugi u donji dio vrata.

> Reakcije na ubojstvo Ivane Hodak: Svatko razuman sada osjeća strah

> Hrvatska je tamo gdje je bila Srbija nakon atentata na Đinđića

> Komentar Tomislava Klauškog: Je li kap prelila čašu?

> Sanader smijenio Rončevića, Benka i Lovrin

(Pogledajte video od 59 sekunde do 1:08)

U 14.50 tijelo Ivane Hodak prevezeno je u Zavod za sudsku medicinu. Nešto prije 16 sati na licu mjesta završen je očevid.

Prema neslužbenim informacijama ustrijeljena je s dva hica u glavu i to samo stotinjak metara od sjedišta PU zagrebačke. U zgradi su se navodno nalazile nadzorne kamere koje bi trebale pomoći policiji u rasvjetljavanju ovog slučaja. Zanimljivo je da je na mjesto događaja izašla i istražna sutkinja Erna Dražančić, koja je radila i na slučaju Vladimira Zagorca.

Prema informacijama Nacionala Ivana Hodak umrla je na rukama svoje majke Ljerke Mintas Hodak.

Oko 13.30 u stanu se Zvonimiru Hodaku i Ljerki Mintas Hodak pridružila i glumica Jelena Perčin, inače najbolja prijateljica Ivane Hodak koja se tamo zadržala oko pola sata.  "Ne znam ništa, molim vas nemojte me ništa sada pitati", rekla nam je plačući glumica.

Očevici vidjeli muškarca u sivoj jakni

Jedan očevidac tvrdi da je oko 11 sati vidio muškarca starog 30-35 godina, odjevenog u sivo, kako je istrčao iz zgrade u smjeru Trga bana Jelačića. Stoga se pretpostavlja kako je Ivana ubijena oko 11 sati. Policija je na mjesto događaja stigla u 11.15. No, jedna susjeda, Mirna Šimac koja živi u zgradi nasuprot, tvrdi da je između 11.30 i 11.45 čula pucanj te pogledavši kroz prozor vidjela muškarca odjevenog u sivu jaknu kako trči prema Trgu bana Jelačića. To joj je bilo prilično čudno "zato što tim potezom šetaju isključivo umirovljenici koji se u to vrijeme vraćaju s tržnice". Kao poznanica obitelji špekulira da bi moglo biti riječi o obračunu zagrebačkih mafijaša a možda su, kako je sama kazala, uključeni i "dečki Ivane Hodak". Spomenula je njenog bivšeg dečka Ivora Vucelića te rekla kako joj je novi dečko Petračev odvjetnik.

Na mjestu događaja došli su i visokopozicionirani dužnosnici iz Ravnateljstva policije, Dubravko Novak i Jakov Bukvić, mnoštvo policije i specijalaca. Načelnik Ureda ravnatelja Dubravko Novak kratko je novinarima ispred zgrade tek potvrdio kako je ubijena ženska osoba stara 26-godina.

Na obavijesnom razgovoru 30-ak osoba

Dubravko Novak, načelnik Ureda ravnatelja izjavio je nešto kasnije za HRT kako nema ništa posebno za otkriti hrvatskoj javnosti te da može samo reći da policija koristi maksimalno sve što ima na raspolaganju. Na pitanje može li potvrditi da su na stubištu bile nadzorne kamere Novak je odgovorio: "Iznositi pojedinosti koje bi nam mogle pomoći u rješavanju slučaja je kontraproduktivno. Tako da ne mogu reći ništa o tome"$. Novak je otkrio kako je oformljen poseban tim koji će raditi na slučaju, a također nije mogao potvrditi je li Zagorec premješten u zatvoreni dio kaznionice Lepoglava. "PUZ čini sve da se građani Zagreba osjećaju sigurno", zaključio je.

U isto vrijeme u Heinzlovoj se okupio vrh zagrebačke policije, od Branka Perana, Mihaela Varge, do Jakoba Bukvića, a posljednji je novinarima kazao kako ima privedenih te da policija intenzivno radi na slučaju.

Oko pola sata kasnije i Dubravko Novak se pridružio kolegama u Heinzlovoj, a okupljenim novinarima kazao je kako nema komentara na informaciju da ima privedenih. U 18 sati pred novinare je opet izašao Novak i rekao kako je policija danas razgovarala s tridesetak osoba, uglavnom iz kruga koji poznaje Ivanu Hodak i njenu obitelj.  Dodao je kako se istraga nastavlja te kako se policija nada da su od osoba koje su bile na razgovorima dobili korisne informacije vezane za njeno ubojstvo. Prema neslužbenim informacijama na obavijesnom razgovoru bio je i Ljubo Pavasović Visković, s kojim je Ivana bila u vezi, te Ivor Vucelić njen bivši dečko. 

Ubijeno šest odvjetnika od 1972. do danas

Od 1972. do danas u Hrvatskoj je ubijeno šest odvjetnika - Josip Brbot (1972.), Josip Guberina (1977.), Boško Ojkić (1989.), Harja Prohić (1999.), Marija Brnić Bljakaj (2002.) i Hrvoje Lešić (2006.).

No, u HOK-u ističu da je ubojstvo Ivane Hodak posebno teško, jer se radi o najmlađoj pripadnici odvjetničke profesije koja je doslovno likvidirana.

Petrač premješten u zatvoreni dio kaznionice, Zagorčeva obitelj pod zaštitom

Hrvoje Petrač, nakon što je Ivana Hodak ubijena, premješten je u zatvoreni dio kaznionice. No, kako smo kasnije doznali, to je učinjeno iz "sigurnosnih razloga".

Samo nekoliko sati nakon ubojstva Ivane Hodak, obitelj Vladimira Zagorca u Beču dobila je policijsku zaštitu. Zagorčeva austrijska odvjetnica Elisabeth Reich izjavila je za austrijske medije kako su se njeni strahovi ostvarili te da ubojstvo Ivane Hodak povezuje sa svojim klijentom.  Dodala je kako ne vjeruje u pravedan postupak za svog klijenta u Hrvatskoj.

Bila u vezi s Petračevim odvjetnikom - Zvonimir Hodak insinuirao da je ubojstvo povezano sa Zagorčevim nevoljama

Ivana Hodak bila je djevojka Ljube Pavasovića Viskovića, odvjetnika Hrvoja Petrača, pisali su hrvatski mediji. Prije Pavasovića Viskovića bila je u vezi s Davorom Bienenfeldom, sinom Davora Šterna Danielom, te Ivorom Vucelićem, poznatom po kratkotrajnom braku s Lanom Pavić, a kojega je ostavila zbog Ljube Pavasovića Viskovića. Ivana Hodak također je pravnica i sudski vještak za grafologiju, radila je kao pripravnica u uredu svog oca.

Ljubo Pavasović Visković danas se ne javlja na telefon, a odgovora nema niti u njegovom odvjetničkom uredu Rabar-Visković. U četvrtak su Pavasović Visković i Ivana Hodak otputovali u Amsterdam i tamo proveli posljednji zajednički vikend.

Shrvani otac Zvonimir Hodak poručio je medijima danas vezano za ubojstvo svoje kćeri  - "pogodi tko stoji iza toga". Poznato je da se u postupku izručenja Vladimira Zagorca pozivao na opasnost koja njegovom klijentu prijeti upravo od osuđenog otmičara  generalovog sina - Hrvoja Petrača.

Mesić sazvao sjednicu VONS-a

Predsjednik Mesić sazvao je hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Blokiran Zagreb

Policijski helikopter nadlijetao je područje užeg središta Zagreba. Duge cijevi nalazile su se na ulicama Zagreba, mostovi i drugi izlazi iz grada su blokirani. Blokirani su i granični prijelazi.

Prijatelji posjećuju Hodakove

Osim Jelene Perčin koja je već oko 13.30 posjetila Hodakove, te još nekih prijateljica Ivane Hodak, obitelj Hodak navečer su posjetili i Jakov Bienenfeldom te Roman Binder.

Ljetna ljubav koja je ugrozila posao vrijedan oko 300 milijuna kuna
 
Početkom rujna ove godine mediji su pisali o "neočekivanoj ljubavnoj vezi koja se rasplamsala na Bolu na Braču" i koja je "ugrozila posao vrijedan oko 300 milijuna kuna". Naime, Ivana Hodak je nakon sudbonosnog susreta s Ljubom Pavasovićem Viskovićem, nogirala svog dugogodišnjeg dečka Ivora Vucelića, član uprave Adriatica.neta, poznatijeg po burnoj vezi i kratkom braku sa televizijskom voditeljicom Lanom Pavić. Hodak je Vucelića napustila nakon gotovo tri godine veze te je time šokirala roditelje, koji su se nadali skorom vjenčanju. Dodatno ih je navodno šokirala spoznaja o tome tko je novi odabranik njena srca.
 
Ivana Hodak se tako, zbog ljubavi, našla u svojevrsnom "sukobu interesa" - njen otac zastupa umirovljenog generala Vladimira Zagorca, a odvjetnik Zagorčeva "ljutog neprijatelja", Hrvoja Petrača, postao je njen novi partner. Nacional je početkom rujna objavio i kako je ta veza ugrozila milijunski posao - pregovore Vladimira Zagorca te Ivora Vucelića, Zvonimira Hodaka i skladatelja Tončija Huljića, o kupnji Zagorčevih građevinskih projekata u Hrvatskoj.

Reuters: Sve lošije stanje sigurnosti u hrvatskoj metropoli

Vijest o ubojstvu Ivane Hodak usred bijela dana u centru Zagreba prenijele su i dvije najveće svjetske novinske agencije, Associated Press i Reuters. Reuters piše kako je kći poznatog hrvatskog odvjetnika ubijena u "najnovijem u nizu brutalnih ubojstava usred dana koji još jednom podcrtava sve lošije sigurnosno stanje u hrvatskoj metropoli". Agencija prenosi kako su na vijest o ubojstvu reagirali predsjednik Mesić i premijer Sanader koji "očekuju brzu akciju policije". Reuters podsjeća da Hrvatska intenzivno pregovara o članstvu u Europskoj uniji, u kojima je ključno pitanje upravo borba protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Nešto šturiji izvještaj o ubojstvu Ivane Hodak donosi Associated Press koji piše kako je "kćerka hrvatskog odvjetnika ubijena ispred svog doma", te prenosi poruku zamjenika šefa zagrebačke policije Dubravka Novaka da je istraga u tijeku. "Lokalni mediji špekuliraju kako je smrt povezana s radom njena oca Zvonimira Hodaka, ali policija kaže kako zasad nema dokaze koji bi upućivali na tako nešto", piše Associated Press, te ističe kako je Hodak odvjetnik generala Vladimira Zagorca.

Foto: Index

Pročitajte više