KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Beroš o propusnicama: Ako ćemo ih uvoditi, ispravit ćemo neke greške iz prvog vala

OKO 10:30 u Banskim je dvorima započeo sastanak vladinog Znanstvenog savjeta, a završio je nešto prije 13 sati. Vili Beroš i Dragan Primorac obratili su se javnosti.

Glavna tema sastanka je uvođenje novih strožih mjera, o čemu sve pročitajte ovdje.

Sve ste mogli pratiti na Indexu

Beroš: Svi u Znanstvenom savjetu su suglasni s novim mjerama

Beroš prvo govori o brojkama. Umrla je jedna mlađa osoba, '82. godište, ali je imala teške komorbiditete. 74,7 godina je prosječna dob umrlih u posljednja 24 sata.

"Danas smo čuli puno toga novoga na sastanku. Danas je cilj bila prezentacija najnovijih mjera. Svi su suglasni, pogotovo u okolnostima blagdana i određenih druženja, da su nove mjere potrebne. Svi se slažu da je covid sada teži i izazovniji od tzv. proljetnog. Ova bolest je vrlo čudna i neobična. Svi infektolozi sad  uočavaju dvije faze bolesti, početna faza koja je virusna bolest i druga faza koja je imunološka faza, određeni imunološki odgovor na čitav niz elemenata. Naglašen je i veliki postotak rehospitalizacija, on je vrlo značajan. Moramo biti izrazito odgovorni i pažljivo se ponašati i dok nismo bolesni i kad obolimo jer je naglašena važnost ranijeg dolaska u bolnicu. Ne smije se previše čekati kod kuće s težim simptomima", rekao je Beroš.

"Neki znanstvenici su naglasili i razorne posljedice na ekonomiju. Danas smo dotaknuli činjenicu da u jednoj od najbogatijih zemalja na svijetu UNICEF dijeli obroke. Zato moramo pažljivo uvoditi mjere. Balansirati. Stožer promišlja o balansu mjera i održavanja aktivnosti", kaže Beroš.

"Lauc nam je prikazao određene grafove"

"Puno smo razgovarali o stanju u drugim zemljama. Tu nam je profesor Lauc pokazao brojne grafove. Svaka zemlja ima svoj modus odgovora na krizu. Ne znači nužno da su strože i restriktivne mjere učinkovitije, ne samo u ekonomskom nego i u zdravstvenom smislu. Ali vrijeme će nam ukazati na sve. Sutra ćemo prezentirati nove mjere", najavio je ministar.

O propusnicama

"Mjere se trebaju sutra predstaviti. Mogu potvrditi da je bilo riječi o propusnicama, imamo određena iskustva, ako se i bude nešto donosilo, to će biti na županijskom nivou. Većina naših znanstvenika se usuglasila s njima jer moramo smanjiti mobilnost naših građana. Sutra ćete sve čuti, ne mogu više reći.

Ono što mudri ljude čine, uče na svojim ranijim pogreškama. Ono što je bitno, bitno je uočiti isto i onda ispraviti. Ako se ograničenje kretanja uvede, raniji elementi će se pokušati ispraviti. Sve ćete vidjeti sutra", poručio je Beroš.

O ograničenjima kućnih druženja

"To je nešto što logika nalaže, što manje druženja među kućanstvima. Ako dozvolite da se po dvoje ljudi iz pet kućanstava druži dobili ste kontraefekt. Cilj mjera je sprečavati nepotrebna druženja. Apelirat ćemo i ponavljati da je potrebno spriječiti nepotrebna druženja. Najmanje što možete napraviti da biste sačuvali zdravlje vlastite obitelji je suzdržati se od okupljanja", rekao je Beroš.

O sastanku s obiteljskim liječnicima

"Ne mogu biti na dva mjesta istovremeno, zato nisam bio na sastanku s obiteljskim liječnicima. Hrvatski građani trebaju jedinstvo liječničke struke. Sastanak je bio konstruktivan. Siguran sam da će doći do poboljšanja.

U prvoj fazi cijepljenja uloga obiteljskih liječnika neće biti toliko naglašena jer će se prvo cijepiti zdravstveni djelatnici. Dok dođe na red cijepljenje šireg pučanstva sve ćemo znati.

Još se ne može predvidjeti ništa oko cjepiva", komentirao je.

O otvaranju kafića i restorana

"Nismo o tome razgovarali, ali ne bi bilo primjereno. Čini se da brojevi blago padaju, ali nema mjesta za popuštanje, već sada moramo biti odgovorni. Ponavljam, zimski covid nema veze s proljetnim. Ići će se na produljenje aktualnih mjera, ali strpite se do sutra", ponovio je Beroš.

Primorac: Blagdani su period krize i moramo čuvati ljude koje volimo

"Imali smo vrlo intenzivan sastanak koji je trajao gotovo tri sata. Uvijek postoje različiti stavovi. Postoji niz kliničkih slika koje se događaju nakon što se preboli covid, o tome smo razgovarali danas. Ali i o cjepivu. Mi kad smo se razišli nakon savjeta, čini se da su se svi složili s mjerama.

Znanstvenici oko procijepljenosti vode prijepore. Koliko god ona bila, određena procijepljenost će smanjiti širenje virusa", rekao je Primorac, koji se novinarima obratio nakon Beroša.

O sukobu interesa

"Plenković je rekao da ne postoji sukob interesa niti kod jednog člana savjeta. Potpisat će se izjava koju priprema Ministarstvo pravosuđa."

O mjerama

"Mislim da će biti jako važno reći građanima da nakon blagdana ulazimo u jednu drugu situaciju. Blagdani su period krize i moramo čuvati ljude koje volimo", poručio je Primorac.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više