Vidović: Domovi umirovljenika neće se ukidati

DOMOVI umirovljenika neće se ukidati, istaknuo je danas ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović prigodom posjeta jednoj od najstarijih hrvatskih umirovljenica smještenoj u Domu za starije i nemoćne osobe ´Sveti Josip´.

´To su bedastoće´, prokomentirao je Vidović napise u nekim medijima o ukidanju domova umirovljenika objasnivši da se ne radi o ukidanju već reorganiziranju u dnevne centre za starije osobe.

Želimo da u domovima budu smještene samo osobe koje trebaju stalnu skrb i njegu, a da ostali koriste usluge domova po potrebi, rekao je Vidović istaknuvši da se radi o širenju izvaninstitucionalnih oblika skrbi o starijima, a ne ukidanju institucija.

Prilikom posjeta domu ´Sveti Josip´, u povodu 80. godišnjice Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Vidović je najavio da se iduće godine planira adaptacija svih domova umirovljenika u Zagrebu.

U Hrvatskoj trenutno ima 46 državnih i 34 privatna doma za umirovljenike, te 35 domova koji čekaju dozvolu za rad, dok na smještaj u domu čeka oko 12.000 osoba.

Ravnatelj HZMO-a Srećko Vuković istaknuo je da omjer 1,4 milijuna umirovljenika prema milijun zaposlenih ne jamči velike mirovine, no jačanjem gospodarstva i većim zapošljavanjem očekuju se ´bolji dani za umirovljenike´.

Veće mirovine u budućnosti jamči drugi mirovinski stup koji će se posredno odraziti i na sadašnje umirovljenike, rekao je Vuković.

Ministar rada i ravnatelj HZMO-a posjetili su danas 98-godišnju umirovljenu profesoricu matematike i fizike Andu Martinjak koja je u domu smještena već četiri godine, otkad je slomila kuk i ostala nepokretnom.

Vitalna starica izrazila je zadovoljstvo kvalitetom smještaja u domu, a njezin recept za dugovječnost glasi: ´Radite ono što volite i ne opterećujte se stvarima koje ne možete promijeniti´.

Vidović i Vuković obećali su Andi Martinjak da će je posjetiti i za dvije godine, na njezin stoti rođendan.

Pročitajte više