Vidović: Pintarić je eksponent sitnolupeške strukture

NASILNO smijenjeni sisački gradonačelnik Davorko Vidović, osvrnuvši se na svoju prošlotjedno razrješenje s dužnosti, rekao je kako se većina ljudi (koji na ovaj ili onaj način upravljaju Siskom) međusobno ne trpi, ali ih na okupu drži interes i opasnost od vanjske ugroze, prenosi Slobodna Dalmacija.

Vidović je rekao kako je u posljednjih 15 godina, do svibnja ove godine kada su održani lokalni izbori u Hrvatskoj i promijenjena vlast u Sisku, bivši gradonačelnik Siska Đuro Brodarac upravljao Siskom kao mafijaški kum Cosom nostrom.

"Tko mu se nije došao pokloniti i poljubiti prsten, ne bi mogao računati ni na posao čistačice, a pogotovo ne na kakvu ozbiljniju investiciju u gradu. Ja sam taj lanac prekinuo i zato me danas ruše." -  ustvrdio je Vidović.

Što se tiče novog gradonačelnika Siska Dinka Pintarića, Vidović ga je okarakterizirao kao eksponenta sitnolupeške strukture.

"Osobno ne mislim da on sudjeluje u nekom velikom kriminalu, po gradu se više priča više o sitnim “pinkama” oko dodjele poslovnih prostora. Njegovi ključni projekti kao gradonačelnika u prošlome mandatu bili su mrtvačnica u Sisku, preuređenje starog te gradnja novoga groblja." - smatra Vidović.

Bivši gradonačelnik rekao je da sisačkom vijećniku Ivici Kindiju nije imao odakle dati 67.000 kuna za stan u vlasništvu Željezare. U stanu su prije živjeli radnici željezare srpske nacionalnosti koji su izbjegli iz Hrvatske, a u tom prostoru Kindi trenutačno živi s obitelji.

"I da sam imao mogućnosti, ne bih tražio da se ugovor o korištenju stana, koji istječe 1. lipnja, produlji i da se on proda za 67.000 umjesto za 150.000 kuna, koliko je sada ponuđeno na natječaju. Da sam i mogao, ne bih tražio da mu se osigura još jedan kredit za stan, niti bih, da sam mogao, tražio od stečajnog upravitelja Željezare da njemu i njegovoj ženi dodijeli 150.000 kuna otpremnine da mogu kupiti taj stan, jer se takvi iznosi daju samo starijim radnicima, a ne mladim ljudima." - pojasnio je Vidović, otkrivši tako neke detalje koji karakteriziraju njegovo neslaganje s Kindijem, inače bivšim članom liste "Sisačko proljeće" koja je na posljednjim izborima osigurala pobjedu.

Vidović se osvrnuo i na drugog zastupnika koji je također bio koban za njegovo smjenjivanje, a riječ je o Roki Nikoliću koji je svojevremeno navodno tražio mjesto direktora gradskoga komunalnog poduzeća u Sisku.

"Odašiljane su poruke tko što traži. Roko Nikolić je tako odmah nakon izbora po gradu obećavao koga će gdje u Komunalcu zaposliti. Nije slučajno što su se i Nikolić i Kindi u SDP učlanili tek 1999. godine, kada je postalo izvjesno da ćemo pobijediti na parlamentarnim izborima. Nakon učlanjenja i jedan i drugi nastavili su svoju dobru neformalnu suradnju s ljudima iz HDZ-a i HSP-a, liderima skupine koja je tada upravljala Siskom, s obrazloženjem da svoje prijatelje neće mijenjati zbog ideologije.

Meni je Kindi zamjerao što nisam zapošljavao SDP-ovce nakon što sam u dva trgovačka društva dao priliku dvjema mladim ženama s fantastičnim biografijama, jedna je bila treća brokerica u Hrvatskoj, a druga radi u Institutu za transfer tehnologija. Smetalo ih je što na partijskom sastanku nisam pitao njih tko bi trebao postati direktor u Razvojnoj agenciji.

To nas vraća na priču o političkim strankama u Hrvata, pa i samom SDP-u. Onog trenutka kada smo se uoči 2000. našli na pragu vlasti, dogodio se nekontrolirani priljev članova. Dio njih stranku je očito promatrao kao kanal za političku promociju i materijalni probitak. A ne može se služiti općem dobru ako su vam metode zbrinjavanje sebe i svojih." - kaže Vidović.

U petak je Pintarić, nakon upada na pressicu koju je sazvao bivši gradnočelnik, rekao da je podnio kaznenu prijavu protiv Vidovića zbog prijetnji.

Vidović je pak uzvratio riječima kako će slučaj političkog nasilja u Sisku prerasti u pokret protiv političkog nasilja u Hrvatskoj, i tako naznačio da politički obračun u tom gradu još nije gotov.

Pročitajte više