Vidović: Položaj žena u društvu još je krajnje nepovoljan

MINISTAR rada i socijalne skrbi Davorko Vidović ocijenio je večeras da je ´unatoč mnogim promjenama u zadnje tri godine, položaj žena u društvu još krajnje nepovoljan´.

Kao potvrdu za takav položaj žena Vidović je na tribini Foruma žena SDP-a iznio podatak da je stopa nezaposlenosti muškaraca 45,4 posto, a žena 54,6 posto.

Rekao je kako su žene uglavnom zaposlene u djelatnostima s manjim plaćama: u ugostiteljstvu, trgovini, tekstilnoj industriji i uslužnim djelatnostima. Na 100 muškaraca menadžera dolazi samo šest žena, rekao je Vidović.

´Obveza svih je da gradimo društvo ravnopravnosti spolova i tolerancije´, istaknuo je Vidović.

Ministrica obrane i predsjednica Vladina povjerenstva za ravnopravnost spolova Željka Antunović rekla je da je današnji Međunarodni dan žena dobra prilika za preispitivanje položaja žena u društvu, njihove budućnosti, ravnopravnosti, kompetencija.

´To nije praznik, nego to treba biti povod za otvorenu društvenu raspravu o ravnopravnosti spolova, o čemu treba raspravljati s manje strasti, a s više razuma i tolerancije´, rekla je Antunović.

Predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Milanka Opačić rekla je da je ´prvi put u Zakon o Oružanim snagama ugrađena zakonska odredba o zaštiti žena u vojsci´, te da je ´u izmjenama Zakona o radu ugrađena odredba o zaštiti žena od bilo kakve diskriminacije´. ´Također je predložena fleksibilizacija rada koja će ženama omogućiti da usklade radne i poslovne obveze s obiteljskim i roditeljskim´, rekla je.

Dodala je kako je za poticanje ženskog poduzetništva i samozapošljavanje žena ove godine u državnom proračunu osigurano dva milijuna kuna.

O položaju žena u društvu i prednacrtu Zakona o ravnopravnosti spolova govorila je i voditeljica hrvatskog izaslanstva u Vijeću Europe Mirjana Ferić-Vac.

Pročitajte više