Vidović sudjelovao na konferenciji u Malagi

MINISTAR rada i socijalne skrbi Davorko Vidović sudjelovao je na Drugoj europskoj Konferenciji ministara zaduženih za politiku odnosa prema osobama s invaliditetom u Malagi, Španjolska, od 6. do 8. svibnja, priopćio je u četvrtak Kabinet ministra.

Uz ministra Vidovića kao voditelja izaslanstva, Republiku Hrvatsku predstavljali su i Adinda Dulčić, ravnateljica Državnog zavoda za zaštitu obitelji, materinstva i mladeži, Silvija Trgovec Greif iz Ureda za ljudska prava Vlade RH i Ružica Tadić iz Državnog zavoda za zaštitu obitelji, materinstva i mladeži.

U svom izlaganju, ministar Vidović je upoznao prisutne s reformom sustava socijalne sigurnosti u RH, procesom deinstitucionalizacije i inkluzije, Programom borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, pritom istaknuvši Nacionalnu strategiju jedinstvene politike za osobe s invaliditetom od 2003. do 2006. godine, stoji u priopćenju.

Posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj, a posebno u ovoj europskoj godini osoba s invaliditetom, intenzivno se radi na mijenjanju odnosa zajednice prema osobama s invaliditetom, što uključuje poštivanje prava osoba s invaliditetom, njihova dostojanstva, osobnosti i potreba, socijalnu integraciju i ravnopravno sudjelovanje u zajednici, rekao je ministar.

"Vjerujem da će ova rasprava svima nama pomoći u daljnjim promišljanjima vezanim uz transformaciju daljnjeg sustavnog i sveobuhvatnog razvoja inovativnih pristupa u uslugama namijenjenim zadovoljavanju potreba osoba s invaliditetom, te da će biti izazov i poticaj našem daljnjem radu", zaključio je ministar Vidović.

Konferencija je završila usvajanjem ministarske deklaracija o osobama s invaliditetom nazvanom "Napredovanje prema punom građanskom sudjelovanju".

Na marginama konferencije, ministar Vidović se sastao s

Marie-Therese Boisseau, francuskom državnom tajnicom zaduženom za pitanja hendikepiranih osoba

Kako se navodi u priopćenju, ministar je pozvao Jean-Fran?ois Matteija, francuskog ministra zdravstva, obitelji i osoba s invaliditetom i državnu tajnicu Bouisseau u službeni posjet Hrvatskoj, a dogovorena je i daljnja suradnja.

Pročitajte više