Vidra u Osijeku uginula je od upale pluća, nije otrovana

Screenshot: Facebook
 
OSJEČKA Gradska uprava priopćila je kako je otklonjena mogućnost da je otrov uzrok uginuća vidre, nađene 16. ožujka u Dravi pored ulaza u osječki zoološki vrt, nego se uzrokom smatra upala pluća.
 
>> OSIJEK Trovanje životinja se nastavlja i dalje
 
Slučajevi uginuća pasa, golubova i drugih životinja tijekom ožujka izazvali su nezadovoljstvo dijela građana, koji su sumnjali da se radi o trovanju i zbog toga su u dva navrata prosvjedovali na gradskim trgovima te pred Policijskom upravom.
 
U priopćenju za javnost na službenoj Facebook stranici navodi se kako je vidra pronađena 16. ožujka u kritičnom zdravstvenom stanju i donesena u Veterinarsku ambulantu, gdje je ubrzo nakon početka tretmana uginula, nakon čega je upućena na ispitivanje u Hrvatski veterinarski institut - Veterinarski zavod Vinkovci, kako bi se patomorfološkom pretragom utvrdio uzrok uginuća.
 

Rezultati su pokazali da je vidra bila dehidrirana, povećanih i blijedih limfnih čvorova te praznog želuca, što otklanja mogućnost trovanja. Bakteriološkom pretragom izolirana je bakterija Escherichia coli. U nalazu je navedeno da je životinja imala blagi edem pluća te akutnu pneumoniju (upalu pluća), koja se smatra uzrokom ugibanja, dodaje se u priopćenju.
 
U Gradskoj upravi izvijestili su kako se još očekuju rezultati toksikološke analize uginulih golubova, upućenih u zagrebački Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić.

Pročitajte više