Vijeće HRT-a bez zaključka oko pisma trojice vijećnika Saboru

NITI nakon višesatne rasprave Programsko vijeće Hrvatske radiotelevizije danas nije donijelo nikakav zaključak oko pisma trojice članova tog tijela, koji su prošlog tjedna od Sabora zatražili da razriješi Danka Bljajića i Željka Mavrovića, zbog navodne zamjene listića prigodom ždrijebanja koje je trebalo odlučiti koji će članovi Vijeća dužnost obnašati dvije, a koji četiri godine.

Na prošlotjednoj konferenciji za novinare na kojoj su najavili pismo Saboru vijećnici Ante Žužul, Nedjeljko Pintarić i Hašim Bahtijari rekli su da su o zamjeni listića saznali od članice Vijeća Suzane Jašić, koja je to posvjedočila na "tajnoj sjednici" pred više osoba, među kojima je bio i Pintarić.

Odbacivši danas te tvrdnje Jašić je kazala da je Pintarić zlouporabio neformalni razgovor, te da je izvukao krive zaključke iz konteksta. Ponovila je i da se Vijeće nikada nije tajno sastajalo, pojasnivši da je riječ o "kavama" na kojima su razmjenjivana mišljenja o razgovoru ravnatelja Mirka Galića s kandidatima za ravnatelje podružnica, kojima neki vijećnici nisu prisustvovali.

Tvrdnje o tajnim sastancima odbacio je i predsjednik Vijeća Zdenko Ljevak, rekavši kako ne može prihvatiti da je to tijelo išta radilo protuzakonito.

Posebno je odbacio tvrdnje iz pisma trojice vijećnika da je Programsko vijeće "glasački stroj", a Žužulu, Pintariću i Bahtijariju je prigovorio i što su o navodnim nepravilnostima progovorili na konferenciji za novinare umjesto da su sazvali izvanrednu sjednicu Vijeća.

Prozvani Bljajić i Mavrović također su opovrgnuli da je došlo do zamjene listića. Bljajić je od osoba koje su ga prozvale zatražio da o navodnim nepravilnostima podnesu dokaze ili da mu se javno ispričaju, dok je Mavrović kazao da su svi navodi iz pisma "hrpa nagađanja".

U znak prosvijeda Mavrović je kazao da Vijeću stavlja svoj mandat na raspolaganje, te da će, ako većinom glasova članovi Vijeća utvrde da je učinio nešto loše, "svoj mandat vratiti Saboru".

Na samom početku sjednice Bahtijari je zatražio da se Vijeće očituje i o navodnom Mavrovićevom sukobu interesa, jer je prošlog tjedna na konkurentskoj RTL televiziji komentirao jedan boks meč. Bahrijari je rekao kako prema odredbama Zakona o HRT-u članovi Vijeća ne bio smjeli surađivati s konkurentskim medijima, no Vijeće je većinom glasova odlučilo da na današnjoj sjednici neće raspravljati o tome.

Međutim, Bahtijarijeve tvrdnje ipak će ispitati Ravnateljstvo, kazao je glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galić. Članove Vijeća pritom je pozvao da ponovno izgrade izgubljeno povjerenje, a kao rješenje dosadašnjih razmirica predložio je da cijeli slučaj oko zamjene listića ispita neovisno stručno povjerenstvo.

Unatoč podršci tom prijedlogu, on nije stavljen na glasovanje.

Pročitajte više