Raspisani natječaji za direktore programa i glavne urednike informativnih programa HTV-a i HR-a

PROGRAMSKO vijeće Hrvatske radiotelevizije (HRT) danas je donijelo odluku o raspisivanju natječaja za direktore programa i glavne urednike informativnih programa Hrvatske televizije (HTV) i Hrvatskog radija (HR).

Natječaj za direktore i glavne urednike informativnih programa trebao bi biti objavljen u Narodnim novinama u prvom slobodnom terminu, najvjerojatnije već do kraja ovog tjedna. Istog dana natječaj će se objaviti i u dnevnom tisku.

Uvjeti za raspisivanje natječaja ostvareni su nakon što je Vijeće danas na prijedlog glavnog ravnatelja HRT-a Mirka Galića izabralo Mariju Nemčić za novu ravnateljicu HTV-a, a Ivanku Lučev za ravnateljicu HR-a.

Natječaj će biti otvoren 14 dana od dana objave, a Vijeće najkasnije 45 dana od objave natječaja tajnim glasovanjem mora odlučiti o novim direktorima i glavnim urednicima.

O osobama koje bi iduće četiri godine trebale provesti na tim dužnostima Vijeće će glasovati nakon prijedloga ravnatelja radija, odnosno televizije. Za imenovanje je potrebno šest glasova.

Za direktore radija i televizije (bivše glavne urednike), te glavne urednike informativnih programa mogu se natjecati hrvatski državljani, koji nisu stranački ili državni dužnosnici, a imaju visoku stručnu spremu, najmanje pet godina radnog iskustva na uredničkim poslovima, te organizacije i rukovodne sposobnosti. Uz to moraju poznavati tehnologije proizvodnje i emitiranja, te znati jedan svjetski jezik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vijeće HRT-a danas je dalo pozitivno mišljenje o programskom usmjerenju HR-a, no nije podržalo predloženo usmjerenje HTV-a.

Stoga su vijećnici od privremene televizijske direktorice programa Jasne Burić zatražili pisane odgovore na neke njihove primjedbe. Većina se odnosila na zabavno humoristički program, nedovoljnu zastupljenost civilnog društva i marginaliziranost kulture. Istaknuli su i kako gledanost nije najvažniji pokazatelj kvalitete javne televizije koja bi, kako ističu, trebala pokrivati interese svih društvenih skupina.

Vijećnici su načelno podržali prijedlog Etičkog kodeksa HRT-a, naglasivši da i taj dokument zahtjeva određene izmjene. Riječ je o dokumentu koji je nakon Statuta jedan je od najvažnijih internih akata HRT-a, a regulira ponašanje djelatnika javnog radija i televizije u situacijama koje nisu pokrivene zakonom, rečeno je.

Izbor programskih čelnika radija i televizije zasjenile su optužbe člana Vijeća Ante Žužula. On je neposredno prije izbora Marije Nemčić napustio dvoranu, prozvavši neke svoje kolege za "sklapanje kadrovskih križaljki" i još neke nepravilnosti koje, kako je rekao, bacaju tamnu mrlju na rad Vijeća.

Tako je, među ostalim, potpredsjednika Vijeća Danka Bljajića optužio da je na jednoj od prvih sjednica na kojoj se odlučivalo hoće li pojedini vijećnici u tom tijelu ostati dvije ili četiri godine zamijenio listić s godinama mandata.

Kolege je optužio i za tajno sastajanje te odlučivanje o bitnim pitanjima na nelegalnim sjednicama.

Odbacivši Žužulove navode, Bljajić je rekao da je tvrdnja o zamjeni listića "notorna laž", što su potvrdili i neki drugi Vijećnici. U ime prozvanih za tajno sastajanje Suzana Jašić je pojasnila da je riječ o "kavama" na kojima su razmjenjivana mišljenja o razgovoru ravnatelja Galića s kandidatima za ravnatelje podružnica, kojima neki vijećnici nisu prisustvovali.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara