Vijeće Jadranske povelje 13. i 14. studenoga u Washingtonu

Sjedinjene Države, Hrvatska, Albanija i Makedonija razmotrit će 13. i 14. studenoga u Washingtonu napredak u provedbi AmeričkoJadranske povelje na putu tri zemlje jugoistočne Europe u euroatlantske integracije, priopćilo je u ponedjeljak hrvatsko veleposlanstvo u Washingtonu. L

Američko državno tajništvo (Department of State) bit će u Washingtonu domaćin prvog ministarskog sastanka Partnerskog Vijeća u okviru Američko-Jadranske povelje.

Američku vladu će predstavljati zamjenik državnog tajnika Richard Armitage, a hrvatsko izaslanstvo predvodit će zamjenik ministra vanjskih poslova Ivan Šimonović, priopćilo je veleposlanstvo.

Poveljom o partnerstvu i suradnji, potpisanom u Tirani 2. svibnja Hrvatska, Makedonija i Albanija, uz aktivno partnerstvo sa SAD-om, pokrenule su forum Američko-Jadranske povelje, u duhu solidarnosti i suradnje članica Vilniuske skupine.

U kontekstu Povelje, tri zemlje očekuju punu podršku Sjedinjenih Država za uključenje u NATO prigodom sljedećeg kruga proširenja Sjevernoatlantskog saveza, kaže veleposlanstvo.

Jadranska povelja je dogovoreno partnerstvo Hrvatske, Makedonije i Albanije u što bržoj provedbi reformi i usvajanja standarda nužnih za pristup EU i NATO-u.

Povelja predviđa suradnju triju država u jačanju demokracije i

ljudskih prava, provedbi gospodarskih reformi, regionalnoj sigurnosti te u početim reformama oružanih snaga u okviru provedbe Akcijskog plana za članstvo (MAP) u NATO-u.

Programom Šimonovićevog posjeta Washingtonu predviđen je niz njegovih susreta s američkim kongresnicima i vodećim dužnosnicima američke administracije.

Šimonović će u Washingtonu u utjecajnom institutu Woodrow Wilson govoriti o putu Hrvatske prema NATO-u .

(Hina) sl rt

Pročitajte više